Baránek (SsČR): Možnost získat neponižujícím způsobem úvěry by bylo pro podnikatele obrovskou pomocí

01.09.2014 14:21

Baránek (SsČR): Možnost získat neponižujícím způsobem úvěry by bylo pro podnikatele obrovskou pomocí

Baránek (SsČR): Možnost získat neponižujícím způsobem úvěry by bylo pro podnikatele obrovskou pomocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

Vážený pane ministře financí,

malý a střední podnikatelé, včetně drobných živnostníků, představují významnou část podnikatelského sektoru. Jejich konkurenceschopnost a prosperita  jsou neoddělitelně spjaty s takovými jevy jako je výše zaměstnanosti, tvorba HDP a inovace. Jsme přesvědčeni , že vláda si je jejich  významu  vědoma a bere ho do úvahy jak při vytváření  právního rámce pro jejich fungování , tak i při konkrétních opatřeních, kterými jsou veřejné prostředky používány pro podporu rozvoje ekonomiky.

Období let 2014 - 2020 poskytne České republice zřejmě jednu z posledních příležitostí velmi masivně  čerpat prostředky z rozpočtu EU v podobě strukturálních fondů  určených pro sbližování ekonomické úrovně zemí EU. Předchozí programovací období názorně ukázalo obrovský význam nastavení mechanismů, kterými jsou prostředky strukturálních fondů využívány. Podnikatelé jsou těmi, pro něž slova jako zjednodušení, snížení administrativní náročnosti,  transparentnost či efektivnost , jsou příslibem změn, po kterých již dlouho volají.

V souvislosti s přípravou na  nové programovací období jsme zaznamenali zvýšený důraz, který jak Evropská komise , tak  ústřední orgány státní správy odpovědné za řízení realizace Dohody o partnerství a jednotlivé operační programy, kladou na rozsáhlejší využívání nástrojů podpory majících formu  rizikového kapitálů, úvěrů či záruk (finanční nástroje).   Dotační forma podpory je a logicky vždy bude podnikateli také velmi žádána.  Jsme si však současně vědomi toho, že je nutné uvažovat i v delším časovém horizontu a respektovat též výhody, které z pohledu celoekonomického přinášejí  finanční nástroje v podobě vysokého pákového efektu, opakovaného užití vložených prostředků a rozšiřování okruhu podporovatelných projektů.

Podnikatelé, zejména malí a střední, budou nepochybně nejčastějšími uživateli podpor z finančních nástrojů. Považujeme za vysoce důležité, aby nesporný potenciál, který tyto nástroje mají, nebyl promrhán a znehodnocen chybami při jejich implementaci. Podporujeme proto opatření, jejichž cílem je takovým chybám zabránit. Kromě řádné přípravy operačních programů  a vypracování metodik a doporučení, bude důležité i stanovení  vhodného institucionálního zastřešení této činnosti.

Považujeme   za důležité, aby byly při realizaci finančních nástrojů využity již existující zkušenosti, technické , personální kapacity a postupy, se kterými se podnikatelé měli možnost již v minulosti setkat. Snadná orientace, jednotnost postupů, předvídatelnost chování, vysoká odborná profesionalita jsou hodnotami, které podnikatelé hledají a očekávají.

Vážený pane ministře, i přes očekávaný nárůst prostředků distribuovaných prostřednictvím finančních nástrojů se podle našeho názoru nejedná  o takový rozsah, aby odůvodňoval tříštění sil a  vícenásobné budování implementačních kapacit , které s sebou nezbytně nese riziko různorodých přístupů a nižší přehlednosti pro příjemce podpor. Proto Vás zdvořile žádáme, abyste se zasadil o upevnění postavení Českomoravské záruční a rozvojové banky a o umožnění  rozšíření okruhu její působnosti. Malí  a střední podnikatelé se s působením této státní banky při jejich podpoře setkávají již více než 20 let a pozitivně hodnotí její působení v rámci možností , které byly zatím pro její fungování vytvořeny . Jsme též informováni o jejím působení i v dalších oblastech, pro něž jsou v různé podobě poskytovány podpory z veřejných prostředků. Považovali bychom proto  za logické a přínosné, pokud by této bance byla v co nejširším rozsahu  svěřena implementace finančních nástrojů v České republice.  Z našich osobních rozhovorů víte, že jsme se v roce 1991 výrazně zasadili o vznik Českomoravské záruční a rozvojové banky a v roce 2013 o dokončení procesu jejího úplného zestátnění.    100 procentní vlastnictví státu dává také velkou šanci k tomu, aby Českomoravská záruční a rozvojová banka mj. mohla opět poskytovat vedle záruk také za přijatelných podmínek malé a střední úvěry pro živnostníky a střední firmy. Možnost získat od roku 2015 neponižujícím způsobem úvěry od 100 000,-- Kč po cca 40 miliónů korun by bylo obrovskou pomocí OSVČ,  malému a střednímu stavu v České republice.                

Věříme, vážený pane ministře, že nás názor bude zvážen a stane se součástí intenzivního dialogu mezi podnikatelskou sférou a vládou, jehož existence je podle našeho názorů potřebná pro správnou reflexi potřeb ekonomiky v rozhodnutích  vlády a dalších institucí. Jsme přesvědčeni, že naše naděje na kvalitní a logické rozhodnutí se zvětšila také tím, že poprvé od vzniku České republiky stojí v čele klíčového resortu Ministerstva financí velmi úspěšný podnikatel a člověk z praxe.

S veškerou úctou                                                                                                    

Rudolf Baránek                       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…