Bárek (ČSSD): Demokracie je taková, že některé zákony trvají déle

18.12.2014 13:49

Projev na 4. schůzi Senátu Parlamentu ČR z 18. 12. 2014

Bárek (ČSSD): Demokracie je taková, že některé zákony trvají déle
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Ivo Bárek

Vážený pane předsedo, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já bych také drobounko zareagoval na pana ministra a podpořil bych tady kolegu Jana Horníka. My ve vedení Senátu samozřejmě velmi pečlivě sledujeme, co se děje v Poslanecké sněmovně a sledujeme termíny, které pravděpodobně na Senát dopadnou. Když jsme měli úzkou poradu vedení Senátu, to jenom opět připomínám, že pracujeme velmi poctivě a myslím si, že nás nikdo neobtěžuje, my se naopak snažíme vyhovět tomu, aby se nějaké věci posunuly dopředu, tak jsme probírali zákony a já jsem vedení Senátu upozorňoval na to, a samozřejmě vedení Senátu říkalo – já jsem samozřejmě také člen vedení Senátu, ale ostatní kolegové říkali, že de facto ani nemůže být pravdou, že opět tady máme některé zákony, které mají platit 1. 1. 2015 a nikdo se k tomu nijakým způsobem nemůže vyjádřit, protože ta lhůta je velmi krátká. Já jsem upozorňoval na to, že tam je několik zákonů, z toho de facto skoro všechny, těch šest, které tam jsou, jsou z ministerstva financí. A my jsme opravdu hledali termín na to, abychom se pokusili ty zákony projednat, protože jinak všechny lhůty uplynou až po Novém roce. To znamená, kdybychom postupovali tak, jak platí jednací řád, tak se k těm zákonům dostaneme v prvním nebo druhém týdnu v lednu. Takže je to potřeba brát úplně váženě, to co tady kolegové říkají.

Já samozřejmě rozumím, že je představa, že některé zákony budou tři měsíce, ale prostě demokracie je taková, že některé zákony trvají déle, musí se k nim někteří vyjádřit. Ale dát do světa zákon, který má platit od 1. 1. a obce se jím mají řídit, a nejsou vůbec schopny se vůbec postarat o to, aby se těch pravidel mohly chytnout, tak si myslím, že to je důvodné k tomu, že jsou tady některé pozměňovací návrhy a že prostě není možné, aby ten zákon platil od 1. 1. 2015. Takže i já budu podporovat některé věci, které tady kolegové navrhují.

Samozřejmě se připojuji k tomu, co tady říkal kolega Radko Martínek, co se týče evropských dotací. Ale bohužel právě jsou to kontroloři z MF, kteří dneska dělají problém u obcí. Místo aby ty kontroly včas prošly, ty peníze už jsou dávno proplacené, vracejí se zpátky po třech, čtyřech letech, a ty korekce jsou tak vysoké, já bych řekl, že jsou tak obrovské, že dostávají mnoho obcí do problémů.

To znamená, byl bych opravdu velmi rád, kdybyste se tomu pečlivě věnoval, protože není možné, když říkáte, že stát je v rozkladu – já si myslím, že právě tou činností, kterou MF u těch kontrol dělá, dává do rozkladu mnohé obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …