Bárta: Ištvanovo odvolání byla účelovka. A Pospíšil to podepsal

18.06.2013 12:49

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan dnes slaví triumf. Zdá se, že svoji náročnou a předně bez úniku informací vedenou kauzu politických špiček, která začala razií na Úřadu vlády, dotáhne do konce. Přitom ale vše mohlo být jinak, neboť do jeho kariéry zasáhl jako deus ex machina tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Bárta: Ištvanovo odvolání byla účelovka. A Pospíšil to podepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Až do této chvíle Ištvana nejvíce proslavila kauza bývalého vicepremiéra a senátora Jiřího Čunka. Olomoucký vrchní státní zástupce otevřeně kritizoval poměry na Nejvyšším státním zastupitelství pod vedením Renaty Vesecké, čímž se angažoval ve "válce žalobců".

Někdejší ministr spravedlnosti Pospíšil ho v roce 2007 na návrh Vesecké odvolal z funkce, což se s odstupem času jeví jako chyba, či spíše úmysl. Ištvan byl nuceně odejit na pobočku VSZ v Brně. Proti této jeho „degradaci“ se bránil žalobou. Byl nelítostným kritikem poměrů v české justici.

O necelé čtyři roky později mohl Ištvan v lednu 2011 slavit triumfální návrat. Ministr Pospíšil z neznámých důvodů změnil názor a Ištvan vystřídal ve funkci Milenu Hojovcovou. Pospíšila o jeho kvalitách přesvědčil až nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice