Bárta: VV stojí za absolventy a studenty práv. Postup ČAK je nehorázný

02.11.2012 7:36

Včera jsme přinesli informaci o tom, že Česká advokátní komora chce novelou prodloužit koncipientům praxi ze stávajících tří na pět let, což pro absolventy právnických fakult znamená další dva hubené roky. Věci veřejné vyjadřují studentům práv proti postupu ČAK plnou podporu.

Bárta: VV stojí za absolventy a studenty práv. Postup ČAK je nehorázný
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Advokáti takovou změnu odůvodňují snahou o zvýšení kvality advokátů. Mezi řádky však lze jasně vyčíst, že tím pravým motivem je strach z nové konkurence a obava o své zisky. Ve skutečnosti se koncipienti díky své nízké mzdě stali levnou pracovní silou, v mnohých kancelářích spíše administrativními pracovníky a sekretářkami.

Já i ostatní poslanci Věcí veřejných stojíme plně za studenty práv, kteří zorganizovali proti této novele ČAK petici.

Slovenská anabáze

Zamýšlená novela zákona, jež unikla na veřejnost, téměř kopíruje slovenskou implementaci. Přitom původ slovenské novely zákona byl od začátku spojen se skandálem, jelikož se ukázalo, že elektronický dokument novely zákona psaný ve Wordu, který byl předložen do mezirezortního připomínkování, uváděl ve vlastnostech dokumentu jako autora Petra Kaletu a jako společnost jistou „sak“, přičemž asi jen shodou okolností je Peter Kaleta ředitelem Odboru vnitřních věcí SAK (Slovenské advokátní komory).

 Na novelu zákona okamžitě padl stín, že ji nepřipravovali na ministerstvu spravedlnosti, v jehož čele nicméně sedí bývalý předseda Slovenské advokátní komory pan Borec, který ještě letos hájil zájmy advokátů, nýbrž že si novelu zákona napsali sami advokáti a poslali na ministerstvo, ať ji pošle do legislativního procesu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.