Bartas (Svobodní): Slovensko na euro doplatí

29.01.2015 12:55

Slovensko na svoje členství v eurozóně pořádně doplatí a to doslova. Když bude Řecko žádat škrtání dluhů, budou vklady Slovenska, stejně jako dalších zemí eurozóny, první na ráně.

Bartas (Svobodní): Slovensko na euro doplatí
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Česká republika, která Řecku poskytla peníze přes Mezinárodní měnový fond (MMF) by měla zpátky tuto částku dostat. Řecko celkem dluží MMF „jen“ 24 miliard eur, zatímco zemím eurozóny přes tzv. euroval 142 miliard eur. Splácení dluhů MMF má vždy přednost.

Slovákům kvůli podílení se na záchraně Řecka přes EFSF (European Financial Stability Facility, jinak nazýváno euroval) padla vláda, protože to Richard Sulík a jeho strana SaS nepodpořili, přestože premiérka Iveta Radičová s tímto hlasováním spojila důvěru své vlády, ve které byla SaS členem. Nakonec euroval Radičová prohlasovala později opozičním SMERem Roberta Fica, výměnou za předčasné volby.

Byl to tehdy ze strany Ivety Radičové neskutečný fanatismus, který předvedla. Shodila si vlastní vládu a na Slovensku asi na dlouho poslední pravicovou. Zničila tím i vlastní politickou stranu a nabídla moc Robertu Ficovi. A co za to získala? Vděk evropských elit, které na ni tlačily, že Slovensko musí stejně jako zbytek eurozóny pomoci Řecku. Myslím, že by z ní byla výborná eurokomisařka, protože dostatečně prokázala hlavní kvalitu, kterou eurokomisař musí mít. Tou je oddanost ideologii stále těsnější evropské integrace a ani o krok zpět, ať to stojí, co to stojí.

Přitom argumenty Richarda Sulíka tehdy byly zcela jasné a oprávněné. Proč by Slovensko mělo doplácet na mnohem bohatší Řeky, kteří se v té době těšili například dvounásobným důchodům. Navíc bylo dopředu jasné, že dluhy nebudou nikdy splaceny. V případě Slovenska je to 1,5 miliardy eur, a to už je na tuto zemi slušná suma, se kterou by se jistě dalo naložit lépe, než je strčit do nenávratné černé díry řeckého hospodaření.

To ale nemusí být všechno. Píše se teprve rok 2015. Jsme teď v mezidobí relativního klidu. Státy si díky krokům ECB od srpna 2012 mohou půjčovat za nízké úroky a vesele navyšují své zadlužení. Třeba taková Itálie dokázala mezi lety 2012 a 2014 navýšit své zadlužení ze 120 % HDP na 132,6 % HDP. Co až udeří příští krize a do problémů se dostanou další státy jako právě Itálie, Portugalsko, Španělsko, nebo dokonce Francie?

Nebude jiné cesty, než zase část těchto dluhů odepsat. Chudáci Slováci na to vždy doplatí. V rámci eurozóny již funguje Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Nikdo se už Slováků ani nebude ptát, jestli souhlasí se záchranou té či oné země. K tomu už se zavázali při podpisu ESM. A tak se velmi pravděpodobně může stát, že chudé Slovensko bude v budoucnu na mnohem bohatší státy platit další miliardy, které opět skončí v nenávratnu.

V České republice můžeme být vděční za to, že máme svou korunu. Nevstupujme ani v budoucnu do tak nesmyslného a nefunkčního projektu, kterým je euro.

David Bartas,
člen ReV Svobodných a asistent Petra Macha

PS: Jsem rád, že partnerskou stranou Svobodných na Slovensku je právě Sloboda a solidarita (SaS) s předsedou Richardem Sulíkem, který navštívil i náš listopadový sněm. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…