Bartas: Svobodní prosazují jednotnou sazbu DPH

18.09.2014 8:22

Svobodní mají od svého založení v programu sjednocení daně z přidané hodnoty na jednotnou sazbu 15%.

Bartas: Svobodní prosazují jednotnou sazbu DPH
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Obecně platí, že čím více sazeb, tím více nákladů na administrativu. Zavádění třetí sazby ve výši 10% na vybrané položky, které nyní navrhuje vláda, je chybné. V České republice by se tak některé zboží danilo 10%, jiné zboží a služby 15% či 21%.

V dlouhém období jednotná sazba ušetří náklady na administrativu spojenou s rozlišováním sazeb nejen na straně výběrčího daně – tedy ušetří prostředky státu, ale také sníží náklady firmám, které ušetří peníze, protože nebudou potřebovat tolik služeb daňových poradců. Naopak zavádění třetí sazby povede k dodatečným nákladům, jak na straně státu, tak na straně podniků.

Více sazeb také vede ke spekulacím a pokusům o daňové úniky. Všem problémům se lze elegantně jednotnou sazbou vyhnout. Zdá se, že její kouzlo znovuobjevila ODS. Jen co se dostala do opozice, už její ekonomický expert Jan Skopeček mluví o jednotné sazbě DPH 15%, skoro jakoby opisoval z programu Svobodných.[1]

Co ale ODS dělala, když vládla?

Nečasova vláda nejprve zvýšila nižší sazbu daně z 10% na 14%. Poté zvýšila obě sazby o procentní bod na 15% a 21%. Dále viz Petr Mach: Vláda zradila všechny pravicové principy.[2]

V roce 2011 přitom schválili, že od roku 2013 bude platit sjednocená sazba 17,5%. Klidně mohla být 16% a výběr by zůstal přibližně stejný jako při dvou sazbách 10% a 20%, ale Nečasova vláda chtěla zvýšit DPH, aby údajně kompenzovala ztráty pro státní rozpočet plynoucí z důchodové reformy.

Od myšlenky jednotné sazby ale Nečas nakonec ustoupil. Ta nikdy nevstoupila v platnost a Nečas dal přednost nejdříve zvýšení spodní sazby na 14% a poté obou sazeb na 15% a 21%.

To, že se k nám nyní ODS názorově vrací a chce opět jednotnou sazbu DPH, samozřejmě vřele vítám. Budeme v politice pro prosazení našich návrhů partnery potřebovat..

Jednoho takového bychom ve vztahu k jednotné DPH mohli nečekaně nalézt i v Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Babiš se dnes k jednotné sazbě DPH přihlásil jako ke skvělé myšlence, na kterou ale ještě není státní rozpočet připravený. Dále říká, že o jednotné sazbě bychom se mohli začít bavit v roce 2016.[3]

Jednotnou sazbu jde ale zavést prakticky kdykoliv, protože to lze udělat i fiskálně neutrálně. Není třeba čekat, až bude rozpočet někdy připravený, jak tvrdí Babiš. Spíše je potřeba takový krok ohlásit dostatečně dopředu, aby se na něj všechny subjekty mohly připravit.

Vláda, jejímž je Babiš členem na postu ministra financí, ale mezitím připravuje zavedení třetí sazby DPH. Poměrně paradoxní myslet si, že nejlepší je jednotná sazba a zároveň zavádět třetí sazbu, že?

Česká politika nutně potřebuje na politické scéně subjekt, který bude zastávat pevné názory a bude skvělé myšlenky uskutečňovat a ne provádět jejich opak, jako to v minulosti dělala ODS a nyní pokračuje v jejích chybných krocích Babiš.

Potřebujeme zásadové politiky, kteří vědí, co chtějí prosadit a proč. Potřebujeme politiky, jejichž myšlení vychází z pevných základů politické filozofie a nebudou zítra navrhovat něco, co kritizovali včera.

Proto se příště již Svobodní musí do Poslanecké sněmovny probojovat.

David Bartas,
člen Republikového výboru Strany svobodných občanů

Komentáře členů nejsou oficiálním stanoviskem strany. Stanoviska strany naleznete pod tímto odkazem.

[1] http://www.ods.cz/region.stredocesky/clanek/7526-odmitame-zkomplikovat-dane-3-sazbou-dph-ods-chce-jednotnou-dph-15
[2] http://www.petrmach.cz/node/476
[3] http://ekonomika.idnes.cz/babis-jedna-sazba-dph-by-byla-idealni-dbv-/ekonomika.aspx?c=A140917_110200_domaci_kop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.