Bartoň (Piráti): Líbí se nám živelná spontánnost a chuť organizátorů udělat něco pro ostatní

17.06.2016 7:25

V sobotu 18. června 2016 se uskuteční karnevalový pochod v plzeňských ulicích doprovázený hudbou, smíchem a zábavou. Akce opět představí Plzni ochutnávku české technokultury. Předpokládá se účast několika stovek lidí a cca 13 mobilních soundsystémů.

Bartoň (Piráti): Líbí se nám živelná spontánnost a chuť organizátorů udělat něco pro ostatní
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

„Celou akci jsme pojali jako protest poukazující na nedostatek nekomerčního kulturního prostoru v Plzni. I když se město Plzeň honosilo titulem Evropského hlavního města kultury 2015, nevznikl zde žádný prostor, kde by bylo možné pořádat nekomerční hudební akce. Prostor není k dispozici dokonce ani v létě, kdy je možné pořádat akce pod širým nebem. Nekomerční hudební produkce naráží na zvukové limity po 22 hodině. Na rozdíl od hudebních festivalů s vysokým vstupem si nekomerční scéna nemůže dovolit prostě uhradit limitované pokuty za rušení nočního klidu a zákon svým způsobem ignorovat. Bohužel Plzeň zcela selhala ve vytvoření prostoru pro vlastní plzeňské umělce a proto tedy využíváme prostor, který máme legálně k dispozici tímto způsobem. Pokud by město našlo prostory, kam je možné se uchýlit a kde bude možné bez problému koexistovat s ostatními občany, velice rádi jich využijeme.“ říká Vladimír Lagy Vrátný ze sound systému Wottek a spoluorganizátor akce.

Průvod vyjde za každého počasí ve 12 hodin z prostoru U Ježíška a projde Pražskou ulicí až na náměstí Republiky, kde se na hodinu zastaví. Poté se vydá ulicí Bedřicha Smetany na Klatovskou. Ulicí U trati dojde zpět do parku U Ježíška, kde se pochod ukončí a bude následovat zábava za zvuků soundů.

„Sobotní doprava by neměla utrpět žádné výrazné omezení, pochod bude probíhat v souladu s dopravní policií. Akce nebude narušovat noční klid a jen přes den to bude v blízkosti průvodu „trochu hlasitější“. Do průvodu je vítána široká veřejnost v maskách i bez nich.“ dodává Lagy.

„Stejně jako v minulých letech se nám líbí živelná spontánnost a chuť organizátorů udělat něco pro ostatní bez ohledu na obtíže a vlastní vynaložené náklady. Pirátská strana se proto i tento rok rozhodla finančně podpořit Freeday a poskytla organizátorům peníze na krytí větší části nákladů celé akce. Freeday je stále nepolitická akce plzeňské technokultury a Pirátská strana, kromě finanční podpory, nemá s touto akcí více společného a za finanční podporu si nic nenárokuje. Zdroje byly poskytnuty v rámci participativního rozpočtování, kde všichni členové strany mají možnost přímo rozhodovat o tom, jaké kulturní akce a veřejně prospěšné projekty získají finanční podporu ze stranické pokladny.“ uvádí Lukáš Bartoň, předseda Pirátů Plzeňského kraje.

Inspirací akce Freeday v Plzni je česká nejznámější street party DIY karneval, pořádaná v Praze od roku 2003, které se účastnilo více než 4 000 lidí. Pojem DIY (z anglického Do It Yourself – udělej si sám) přestavuje nezávislou kulturu, která je otevřená a dostupná pro všechny. Není nákladná, ani závislá na hlavních trendech a nevytváří žádná omezení. Přidat se může každý podle své chuti, možností a svým vlastním způsobem. Právě to jsou principy, na kterých se organizátoři Freeday shodují s Piráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.