Bartoň (Piráti): Vláda šíří chaos, ignoruje „semafor“ a porušuje slib, že nezavede plošná opatřen

18.09.2020 8:39

Komentář pirátského poslance Lukáše Bartoně

Bartoň (Piráti): Vláda šíří chaos, ignoruje „semafor“ a porušuje slib, že nezavede plošná opatřen
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Bartoň

Roušky budou nově pro žáky povinné i během výuky ve třídách, platí to pro všechny s výjimkou prvního stupně základních škol. Pravidlo ve čtvrtek oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Za Piráty plně podporujeme a respektujeme snahy krajských hygienických stanic zabránit šíření koronaviru ve školách v okresech, kde je zvýšené riziko nákazy. Z kroků vlády ale není zřejmé, proč znovu porušuje svůj slib, zavádí opatření plošně a nerespektuje metodický manuál pro školy vydaný v srpnu. Tím totiž popírá myšlenku tzv. semaforu, který nastavuje stupně pohotovosti pro jednotlivé okresy podle počtu nakažených a zavádí v návaznosti na tento údaj potřebná opatření. 

Zmíněný semafor představili Ministerstvu zdravotnictví jako první právě Piráti, tento systém měl za úkol snížit chaos ve společnosti a nastavit pro obyvatele jasná a srozumitelná pravidla. Vláda ale bohužel jeho myšlenku nedokázala převést do praxe, což je právě vidět i na plošném příkazu nosit roušky i během výuky. Tomuto opatření by nebylo co vytknout, pokud by tomu dle semaforu odpovídala situace ve všech okresech naší republiky. Tak tomu ale není.  Zavedení plošných opatření je přitom nesystémové a nebezpečné. Ve školách, kde k tomu není z epidemiologického hlediska důvod, může nucené nošení roušek spíše zvyšovat možná rizika. Děti nemají mnohdy tolik uvědomělosti jako dospělí a pravidla pro nošení roušek přestanou časem respektovat, budou si s nimi hrát nebo nebudou dodržovat správnou hygienu. To by mohlo být problematické hlavně ve chvíli, kdy by se situace v okresu skutečně zhoršila, a roušky by začaly mít vážné opodstatnění.

Nenařizujme proto zbytečně plošná opatření, dodržujme přikázaná pravidla hygienických stanic pro konkrétní lokality. Plošná opatření jsou jen známkou opětovného selhání ministra zdravotnictví a nepochopením zavedeného semaforu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.