Bartoš (Piráti): Méně omezení základních práv a efektivnější opatření

16.02.2021 18:08

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda Starostů Vít Rakušan se na dnešní schůzce s premiérem Andrejem Babišem dohodli, že pokud vláda zapracuje jejich připomínky k pandemickému zákonu, které umožní vyhlašování smysluplných opatření šetrných k právům lidí bez nutnosti nouzového stavu, strany jej podpoří.

Bartoš (Piráti): Méně omezení základních práv a efektivnější opatření
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Mezi zásadními požadavky zůstávají začlenění parlamentní kontroly, odůvodňování přijatých opatření a jejich soudní přezkum, náhrady škod a možnost povinného testování, zejména na pracovištích velkých provozů. Z vládního znění chtějí odstranit drakonické pokuty za bagatelní porušení.

„Pokud se domluvíme na připomínkách a pozměňovacích návrzích, bude možné pandemický zákon schválit velmi rychle. Do večera budeme za opoziční strany podávat zkonsolidované návrhy. Za Piráty a Starosty máme i vlastní verzi návrhu celého zákona, kterou má Ministerstvo zdravotnictví již měsíc k dispozici, takže za nás můžeme předložit dokument i v paragrafovém znění,“ shrnul jednání Ivan Bartoš.

„Celá situace vyžaduje změnu ve prospěch zvýšení přehlednosti a zefektivnění. Zásadní je testování ve firmách, kde je jedno z největších rizik nákazy, a vláda to dosud systémově neřeší. Řešíme také návrat žáků do škol a chceme jasný plán návratu konkrétních ročníků. V našem plánu Za pět minut dvanáct máme základní principy, na kterých trváme – pandemický zákon je základ. Nechceme zbytečná omezování základních práv lidí nouzovým stavem, který Sněmovna odmítla,“ uvedl Vít Rakušan.

„Právní rámec pandemického zákona, který žádáme, stanovuje požadavek na odůvodnění každého zásadnějšího opatření – očekávaný efekt a přínos. To je alfou a omegou ochoty lidí tato opatření dodržovat. Pokud například existuje šance, že se někteří žáci mohou vrátit do škol, pak jde o náš společný cíl a zájem, kterému musíme přizpůsobit naše opatření,“ doplnil Bartoš.

Piráti a Starostové se na premiéra obrátili s návrhy již minulý týden v pětibodovém plánu Za pět dvanáct a taktéž představili v lednu paragrafové znění návrhu pandemického zákona.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.