Bartoš (Piráti): Ministerstvo se snaží uzurpovat další a další pravomoci

13.09.2019 11:55

Projev na 34. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 9. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o evidenci tržeb a zákon o dani z přidané hodnoty, který byl zamítnutý Senátem

Bartoš (Piráti): Ministerstvo se snaží uzurpovat další a další pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Dobrý den vážené dámy, vážení pánové, pane předsedo, vládo, jelikož budeme probírat jako první bod poslední čtení týkající se rozšíření EET, já bych chtěl shrnout jenom pět důvodů, proč Piráti toto rozšíření nepodpoří. Tady se neustále hovoří ekonomickou efektivitou v zavádění EET, ale jak jsme již dokázali i z analýz i z rozborů toho, co nám prezentovala paní ministryně Schillerová, vláda si v tomto nepokrytě vymýšlí. Výnosy EET první a druhé vlny nemají oporu v datech. Ostatně v oborech, kde EET nebylo zavedeno, výběr DPH roste rychleji než v oborech, kde EET zavedeno bylo. Takže ta čísla, kterými vláda operovala ke zdůvodnění třetí a čtvrté vlády a vlastně i k vyhodnocení zavedení první a druhé vlny, nedávají smysl a vláda si je vymýšlí.

Druhý důvod, a ten si myslím, že je podstatný. Pokud má zavádění EET zvýšit možnosti kontroly výběru daní, tak v té třetí a čtvrté vlně u nejmenších živnostníků to k tomu nemůže vést. U transakcí v první a v druhé vlně může být nějaký kontrolor, který kontroluje, zda je vše zaúčtováno, nicméně u malých živnostníků, kde dochází k poskytnutí nějaké služby třeba opravou vaší domácnosti, rozhodně žádná třetí osoba není.

Takže ta kontrola té elektronické transakce skrze EET nemůže být realizována.

Čtvrtý důvod. A ten si myslím, že je velmi smutný. První druhá vlna EET i plánovaná třetí čtvrtá vlna vůbec nezasahují signifikantně do oblastí, kde dochází k největším daňovým únikům a optimalizacím. Já si vypůjčím slovo, které použil v ne příliš korektní verzi pan prezident Zeman, to je čučkaření. K daňovým únikům a optimalizacím dochází v úplně jiných odvětvích a úplně jinými způsoby. Namátkou si třeba připomeňme 270 milionů za zjevně nerealizovanou reklamu Agrofertu na Čapím hnízdě. Tak tady dochází k daňovým únikům.

Další bod je zcela jasný. My jsme tady hovořili - a zaznívalo to od řady politických stran - že bojujeme proti byrokracii, že bychom chtěli uvolnit ruce živnostníkům. Třetí a čtvrtá vlna EET žádnou úlevu živnostníkům nepřináší. Ani v první ani v druhé vlně nedošlo k nějakému zvýhodnění, že byste třeba nemuseli dávat daňové přiznání, nebo že byste byli nějakým způsobem motivováni k tomu, abyste EET používali. Rozhodně to ani živnostníkům ve třetí a čtvrté vlně nepomůže. Je to jenom další buzerace a v podstatě prostředí pro to, kde mohou vydělat ti, kteří zařízení pro EET poskytují.

My dnes budeme hlasovat proti EET, tedy v souladu s návrhem na zamítnutí, který přišel ze Senátu. A protože jsme přesvědčeni, že se v návrhu ministerstvo snaží uzurpovat další a další pravomoci do budoucna, které ani nejsou v tom návrhu zákona definovány, tak pokud bude Senát přehlasován, obrátíme se na Ústavní soud. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců Pirátů.)

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…