Bartošek (KDU-ČSL): Hazardování s hazardem

23.03.2015 18:06

Britská novinářka, působící i jako politička a ministryně, jednou řekla: „Hazard je ve všem, co člověk dělá, ale největší hazard je nedělat nic.“ Výstižné! Proto jsem se rozhodl něco udělat…

Bartošek (KDU-ČSL): Hazardování s hazardem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Hazardem může být pro každého něco jiného, pro někoho například i „pouhá“ jízda autem. Ale to přesně teď nemám na mysli. Pro mne hazard představuje především segment nekontrolovaného a neregulovaného sázení. A v této oblasti je dnes aktuální příprava loterijního zákona. Proto jsem se rozhodl nabídnout společnou platformu diskusi odborné i široké veřejnosti. To vše za účasti médií, která by nám měla pomoci tímto směrem vedenou debatu co nejvíce rozšířit. K diskusi o novém zákoně se tak před časem sešli odborníci a další zainteresovaní na půdě Poslanecké sněmovny PČR. Musím přiznat, že to bylo hodně zajímavé setkání a z plamenné diskuse předpokládám, že rozhodně ne poslední!

V otázkách hazardu v sobě osobně svádím nelehký vnitřní boj terapeuta a zákonodárce. Jsem si vědom skutečnosti, že pokud v naší společnosti nastavíme příliš striktní podmínky „podnikání“ v oblasti sázení a loterií, může velmi snadno dojít k přesunu větší části tohoto segmentu do oblasti černé ekonomiky – tedy nekontrolovatelné. To si nikdo nepřeje, co není cílem! Tvoříme-li zákon na takto nebezpečně křehké půdě, je nutná velmi intenzivní spolupráce řady odborností.

Jednou otázkou je zdanění toto segmentu, ke které mohou nejvíce říci samozřejmě ekonomové. Není však jedinou a zcela zásadní, jde ruku v ruce s dalšími faktory.

Důležité jsou totiž také odborné podněty ze strany těch, kteří pracují s lidmi, jimž se sázení stalo životní závislostí a převrátilo život nejen jim, ale celému jejich blízkému okolí. Je velmi tenká hranice mezi životem bez hazardu a závislosti a peklem, které člověku mohou způsobit. Proto je také nutné našlapovat v této oblasti citlivě, a to i v pozici zákonodárců. To, co nastavíme nyní novým zákonem, budeme velmi obtížně měnit a napravovat později. Musíme si klást přesně definované otázky, např. Nehrozí radikálním omezením počtu hracích přístrojů v „terénu“ masivní přesun jejich uživatelů k dosud obtížně kontrolovaným on-line formám sázení?

Jak při on-line sázení zamezit hraní hazardu nezletilým. Jak zajistit co nejefektivnější a zákona dbalou registraci hráčů a jak ji spravovat? Jak v této oblasti více uplatnit prevenci? Je tolik „Jak“, která čekají na své zodpovězení.  Jistě, vyslovujme je nahlas a především snažme se na ně společně najít kompetentní odpověď, postavenou na odborných stanoviscích!

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině