Bartošek (KDU-ČSL): Nemůžeme podpořit zavádění dalších fází elektronické evidence tržeb

13.02.2019 13:15

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 2. 2019 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o evidenci tržeb a zákon o dani z přidané hodnoty

Bartošek (KDU-ČSL): Nemůžeme podpořit zavádění dalších fází elektronické evidence tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

Děkuji, pane předsedo.

Já si myslím, že všichni se shodneme na tom, že daně se mají platit. A to byl také důvod, kdy jsme se v minulém volebním období jako členové vládní koalice začali bavit o zavedení EET, a to z jednoho prostého důvodu, protože NKÚ hovořil o tom, že daňové úniky v těchto oblastech jsou ve výši zhruba 40 mld. korun. Samozřejmě, a to si myslím, že se shodneme, je správné, aby těchto 40 mld., nebo alespoň jejich část, patřilo do státního rozpočtu, ze kterého se pak platí školy, silnice, případně zdravotnictví. Tehdy jsme jako KDU-ČSL prosadili, aby bylo zavedení EET rozfázováno na čtyři etapy s tím, že jsme řekli, že chceme, aby se po zavedení první a druhé etapy provedla důkladná analýza a až na základě toho jsme se rozhodli, zda vůbec zavedeme třetí a čtvrtou vlnu týkající se živnostníků. Bohužel Ministerstvo financí nepředložilo relevantní analýzu, zda výběr daní souvisí s tím, že dobře funguje ekonomika a na základě toho se vybírají daně a nebo zda vyšší výběr daní souvisí se zavedením EET.

Z toho důvodu, a to je pro nás naprosto klíčové, nemůžeme podpořit zavádění dalších fází elektronické evidence tržeb a budeme hlasovat pro zamítnutí v prvním čtení. Protože vládní koalice má většinu a s velkou pravděpodobností tento zákon bude propuštěn do dalších čtení, za klub KDU-ČSL dopředu říkám, že předložíme takové pozměňovací návrhy, které například už v první a druhé fázi vyjmou z EET živnostníky, kteří budou mít obrat do 1 mil. korun. Stejně tak budeme trvat na tom, že zavádění třetí a čtvrté fáze je nesmysl. Tolik za klub KDU-ČSL, abyste věděli, jakým způsobem budeme postupovat v případě projednávání tohoto bodu. Děkuji.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Talíř (KDU-ČSL): Prostě se bojí, že by voliči nehlasovali „správně”, tedy pro ANO a SPD

21:03 Talíř (KDU-ČSL): Prostě se bojí, že by voliči nehlasovali „správně”, tedy pro ANO a SPD

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k uplynulému týdnu.