Bartošek (KDU-ČSL): Ostudná praxe zastavena

21.01.2021 8:35

Sněmovnou byla odhlasována změna zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, která reaguje na dlouhodobý problém, kdy jsou za účelem zisku a ve velkém rozsahu komerčně šířeny předměty s tématikou propagující zejména nacistické, ale i další ideologická hnutí, která směřují k potlačování práv a svobod člověka.

Bartošek (KDU-ČSL): Ostudná praxe zastavena
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„Jsem velmi rád, že úsilí trvající tři čtvrtě roku dnes bylo korunováno úspěchem a hanebná praxe tohoto obchodu bude eliminována, resp. bude moci být potrestána,“ potvrzuje místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Skutkové podstaty trestných činů týkajících se ideologických hnutí, která směřují k potlačování práv a svobod člověka, dosud v trestním zákoníku sice obsaženy byly. Neumožňovaly ale předmětné jednání potrestat, protože se v praxi nedařilo prokázat úmysl pachatele podporovat nebo propagovat tato hnutí. Běžně  však tyto předměty byly a jsou nakupovány a používány převážně těmito ideologickými hnutími a jejich stoupenci za účelem další propagace.

„Taková benevolence je nepřípustná, protože volný prodej těchto předmětů a jeho beztrestnost přispívá k rozšiřování zjednodušeného povědomí široké veřejnosti o těchto hnutích, v rámci kterého dochází k relativizaci nebezpečnosti jejich ideologie a působení. Z tohoto důvodu je navrhováno, aby byl do trestního zákoníku vložen trestný čin Šíření díla k propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka jako nový § 403a, který je členěn do jedné základní a dvou  kvalifikovaných skutkových podstat“, upřesňuje Jan Bartošek.

Zároveň bylo schváleno liberační ustanovení § 403b vymezující případy, kdy se o trestný čin nejedná. Jde o případy, kdy takové předměty nakupují knihovny, muzea a další subjekty, nikoli však za komerčním účelem. Pokud se týká trestu, navrhuje se uložení trestu odnětí svobody nebo peněžitý trest.

"Dnes schválená právní úprava tak reflektuje postoj České republiky k této neblahé praxi. Je to také naše povinnost vůči těm, jejichž životy tato hnutí neblaze poznamenala i vůči budoucím generacím, které by měly jejich nebezpečnost vnímat," zdůrazňuje Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…