Bartošek (KDU-ČSL): Slouží e-Government sobě nebo i občanovi?

15.10.2017 15:41

V souvislosti s diskusí ohledně rušení poštovní sítě v důsledku její „liberalizace“ bývá argumentováno mimo jiné tím, že služby, které dnes Česká pošta občanovi poskytuje, lze zajišťovat jinak.

Bartošek (KDU-ČSL): Slouží e-Government sobě nebo i občanovi?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Prostřednictvím tzv. e-Governmentu, tedy služeb občanovi, které stát nabízí a realizuje elektronicky. Je tomu ale skutečně tak? Nabízí stát v podobě svého „e-Governmentu“ řešení?

Nabízí i nenabízí. Stát na straně jedné v posledních letech udělal obrovský kus práce, pokud jde o vybudování infrastruktury nutné pro zajišťování elektronických služeb. Jenže na straně druhé jsme daleko od stavu, kdy lze elektronicky nahradit, co dnes poskytují pošty. Je to tím, že se stát dosud věnoval především sám sobě. A teď to není ironie ani kritika státu. Naopak. V posledních letech byly položeny robustní základy pro sdílení velkého množství dat. Vznikla infrastruktura, na níž je možné stavět jednotlivé služby pro občany. Začali jsme rozvojem sítě CzechPointů, komunikací přes datové schránky a stát jako takový dnes běžně sdílí svoje data prostřednictvím „základních registrů“. Slovy informatiků tak „na pozadí“ běží služby, o nichž občan sice moc neví, ale které umožnují, že dostává svá data rychle a přesně. Ať jde o výpisy z rejstříků, různé elektronicky podávané žádosti a podobně. Bohužel služeb občanovi není mnoho a je potřeba je v masivní míře rozšířit. Jistou nadějí je, že pokud se nám podaří dotáhnout (zcela nezbytný) systém identifikace žadatelů prostřednictvím elektronické občanky, což Ministerstvo vnitra slibuje zavést do poloviny roku 2018, a zároveň bude zajištěna jeho kybernetická bezpečnost, tak již dnes existující službu CzechPOINT@home můžeme poměrně rychle naplnit sadou tolika služeb, že spoustu věcí dokážeme vyřídit i z domova. Nicméně je důležité nezapomínat na venkov, kde stále má své místo jak pošta, tak obchod i škola. Na to nesmíme zapomenout, naopak venkov podpořit. Není ovšem od věci si stát v tomto ohledu pohlídat. Což bychom jako občané měli. A když ne sami, tak alespoň skrze své volené zástupce. Pohlídáme si společně stát, ať nám v příštím roce „doručí“, co slíbil?

Jan Bartošek
místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.