Bartošek (KDU-ČSL): Úvahy o zdanění církevních náhrad a vyvlastnění objektů na Hradě jsou nemravné

06.07.2016 16:59

Hnutí Ano, jako jeden z členů vládní koalice, stále rozvíjí a cizeluje téma znárodnění objektů na Pražském hradě a zdanění církevních náhrad. A jak se ukáže dále, není v těchto guerrilových aktivitách osamocené.

Bartošek (KDU-ČSL): Úvahy o zdanění církevních náhrad a vyvlastnění objektů na Hradě jsou nemravné
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Ale popořadě. Základním argumentem ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové je, že Hrad „má patřit nám všem“. Jen když trochu přivřu oči a maličko se vrátím v čase zpátky, vybaví se mi formulace, že přece „vše patří dělnické třídě a pracujícímu lidu Československé socialistické republiky pod vedení KSČ…“ Významově nevidím mezi oběma větami žádný zásadní rozdíl. Bolševik znárodňoval, ANO bude také? Je o to úsměvnější (kdyby to nebylo spíše k pláči), že dané uskupení  vstupovalo do politické soutěže s pravicovým programem tak, aby nahradilo a poskytlo alternativu otráveným pravicovým voličům. Teď se ale zdá, jako by samo začervenávalo či spíše rudlo.

Ministryně Šlechtová, místo aby řešila svou vlastní agendu, vymýšlí čiročiré ptákoviny. Nebo  že by v tom bylo něco jiného a my jí křivdíme? Třeba má v plánu vybudovat v Praze pár kilometrů nových cyklostezek, které pod její rezort spadají. Začátek nové asfaltované trasy by mohl být u bývalého odborářského hotelu Pyramida nad Pohořelcem, protínala by Loretánské náměstí a pak by přímo mířila do Lví brány, hlavního vstupu na Pražský hrad. Tady by Hradní stráž rušila tvar i kroky, aby se zapáleným sportovcům mohla vyhnout. Pak dál kolem severní stěny Svatovítské katedrály k Daliborce, tam by turisté dostali v připomínce tohoto zde žalářovaného hudce suchou skývu chleba. Trasa by pokračovala místy přes Nové proboštství (to už by ale v pánech nebylo, protože brání přímému napojení do Zlaté uličky, a tak by došlo ke zbourání. Ani se vlastně nejedná o žádnou hodnotnou architekturu…) a tam, průrazem hradbami přímo do Jeleního příkopu, aby byli uspokojeni i zelení aktivisté. Více kol v historickém centru si budeme moci dovolit, protože segwaye se ruší. Podle ministryně totiž není hezčího pohledu na hradní - státní památky -, než ze sedla jízdního (elektro)kola. Z hřbetu koně už ne, protože ty, ideologicky příbuzně smýšlející komunisté vystříleli v padesátých letech a namleli do salámu. Ve druhé komunistické pětiletce tak zvýšili plán točené koniny na 143 procent.

Pravděpodobnější scénář je podle mě ten, že na straně jedné půjde o pravidelné okopávání lidoveckých kotníků a test jejich trpělivosti a na straně druhé to vypadá jako útok na předsedu vlády a destabilizaci sociální demokracie jedinci z jejich vlastních řad. K tématu vyvlastňování a především zdanění církevních náhrad se se svou „zákonodárnou iniciativou“ připojil i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Tady se nabízejí otázky, zda vládce tohoto kraje kolaboruje více s komunisty, nebo Hnutím ANO. Z týmu jménem Česká strana sociálně demokratická se však už, podle mého, vyloučil. A jaká je skutečná motivace torpédování dohod předsedy vlastní strany a fungování celé koaliční vlády?

Ohýbání a atakování ústavních práv o nedotknutelnosti soukromého vlastnictví Karlou Šlechtovou i hazardování s důvěryhodností české politiky jako celku. Tyto hrátky hrátky s nedodržováním smluv státu státem má ale i svůj ekonomický rozměr. Podle hrubých propočtů odborníků na reality by vyvlastnění pěti církevních, tří soukromých budov a pozemku na Novém světě mimo hradní areál přišlo nejméně na 2 miliardy korun a jejich následná rekonstrukce na další miliardu. Stání rozpočet by měl především myslet na potřeby dětí, rodin a seniorů, nikoli podporovat politické experimenty. A souběžné ohrožování soudržnosti koalice už je téměř normou. Myslím ale, že něco takového už vůbec nebaví lidi. Jestliže jsou z tohoto stylu politické práce otráveni, tak právem.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…