Bartošek (KDU-ČSL): Zdravý rozum zvítězil, konečně zjednodušíme život postiženým

12.02.2016 18:00

Sněmovnou hladce prošel návrh zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Jeho předkladatelem byl Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Bartošek (KDU-ČSL): Zdravý rozum zvítězil, konečně zjednodušíme život postiženým
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

„Nejenom že odstraníme řadu obtíží ze života zdravotně postižených a jejich rodin, ale přijetí tohoto návrhu s sebou neponese zvýšené finanční náklady na státní rozpočet, ani další veřejné rozpočty,“ řekl Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL.

Jedním z hlavních důvodů předložení změny zákona, byla skutečnost, že v případě pořízení zvláštní pomůcky pro postižené dítě není zákonný požadavek na schválení tohoto jednání rodičů soudem odůvodněn. O žádosti o přiznání tohoto příspěvku rozhoduje příslušná krajská pobočka Úřadu práce, a to na základě přesně definovaných zákonných podmínek a finální rozhodnutí závisí na odborném posouzení zdravotního stavu dítěte posudkovým lékařem a posouzení majetkových poměrů rodiny Úřadem práce.

„Návrhy obou novel jsem předložil současně, protože vidím jako velmi důležité nejprve vytvořit podmínky v rámci obecné úpravy v občanském zákoníku a následně využít možnosti stanovení výjimek ve zvláštních zákonech. Navíc předpokládáme určitou úsporu finančních prostředků ze státního rozpočtu určených pro soudní systém a pro orgány sociálně právní ochrany dětí, protože dojde k poklesu soudních návrhů v řádech stovek,“ dodal Jan Bartošek.

Návrhem zákona se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytován dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.