Bauer (ODS): Cílem je dostat zpátky děti do škol

01.04.2021 20:05

Projev na 96. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 4. 2021 k návrhu poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové, Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Bauer (ODS): Cílem je dostat zpátky děti do škol
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, kolegové, opět jenom krátká poznámka. Nejprve chci říci, že není možné šroubovat nemocenskou a ošetřovné donekonečna, to si asi všichni úplně dobře uvědomujeme, protože to není cíl. Cílem je dostat zpátky děti do škol. To tady zaznělo, předpokládám, u všech našich předřečníků. Cílem není za každou cenu co nejvíce zvyšovat tyto dvě dávky. Myslím si, že každý, kdo trochu pozoroval, co se děje v Poslanecké sněmovně, tak musel vědět, že když jsme před pár týdny zvedli nemocenskou ze 60 % o příspěvek na 370 Kč, že tady vznikla určitá disproporce mezi nemocenskou a ošetřovným, a že se k této debatě budeme muset dříve nebo později dostat.

Za druhé chtěl bych říci, na rozdíl od jara tentokrát jsou plošně zavřené i mateřské školy, což na jaře nebylo, a na rozdíl od jara jsou uzavřené okresy. A pokud se setkáte s nějakými rodinami, tak ani ti nejbližší příbuzní, kteří třeba nebydlí v daném okrese, kde ta rodina žije, nemohou v rámci výpomoci rodinám pomoct. I z toho důvodu všichni cítíme, že většina rodin, které mají děti, se dostává do opravdu vážných problémů, a mj. i z toho důvodu ODS se připojila k tomuto návrhu a v tom následném hlasování tento podnět uzavřeme. Měli jsme dvě podmínky, když jsme o tom diskutovali s předkladatelem paní kolegyní Valachovou, za prvé aby to bylo časově omezené, což obsahuje tento návrh zákona, a ta druhá podmínka byla vlastně naplněna i tím, co tady bylo řečeno, tzn., chceme co nejdříve pustit děti do školy, a doufám, že v polovině měsíce dubna tato podmínka nastane. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce