Baxa (Změna pro Liberec): Zámek dveří za dva miliony. Shoda náhod nebo předem připravený scénář dohodnutých firem?

01.04.2016 11:16

Liberecký kraj před časem koupil budovu bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů (VÚTS) a následně vypsal veřejnou zakázku na její rekonstrukci. Objekt se má proměnit na tzv. Evropský dům. Vítězem se stala firma SYNER, a to způsobem, který bez diskuze ponechává prostor ke spekulacím o regulérnosti soutěže. Připomeňme, že v průběhu hodnocení bylo vyloučeno pět ze sedmi nabídek, přičemž bez vylučování by nabídka firmy SYNER zůstala až čtvrtá v pořadí.

Baxa (Změna pro Liberec): Zámek dveří za dva miliony. Shoda náhod nebo předem připravený scénář dohodnutých firem?
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Mezi vyloučenými firmami je například Metrostav, který nabídl cenu o 2 miliony nižší než SYNER. Důvodem pro jeho vyloučení přitom bylo nenacenění jedné drobné položky, elektrického zámku dveří v hodnotě cca 1.500 korun včetně DPH. Nabídka firmy Metrostav byla vyloučena, aniž by hodnotící komise využila možnosti vyžádat si zákonné vysvětlení nabídky.

Rada Libereckého kraje bez námitek souhlasila s rozhodnutím své komise, což znamená, že ve výsledku zaplatí za rekonstrukci o 2 miliony více, než by kraj vydal, kdyby byla nabídka firmy Metrostav hodnocena.

„Podle mého názoru převážil formalismus nad obecnými zásadami a principy zákona o veřejných zakázkách, a to provést výběr dodavatele s ohledem na účelné, hospodárné a efektivní nakládání s prostředky Libereckého kraje,“ uvedl krajský zastupitel Jaromír Baxa.

A další podezřelá okolnost. Vyloučena byla také vůbec nejvýhodnější nabídka firmy CL Evans, která byla o cca 10 milionů korun výhodnější než nabídka firmy SYNER. Důvodem pro vyloučení byla nepřiměřeně nízká cena několika položek.

Firma CL Evans na dotaz směřující ke zdůvodnění těchto mimořádně nízkých cen reagovala vskutku zvláštně, když uvedla: „Vinou administrativního pochybení v rámci kompletace nabídky došlo k neocenění položek či k nezahrnutí všech požadavků stanovených projektovou dokumentací do výkazu výměr v námi podané nabídce. Z těchto důvodů Vám z naší strany nelze předložit požadované zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen či vysvětlit způsob stanovení výše nabídkové ceny u těchto položek. Dále nelze z naší strany potvrdit, že tyto položky budou mít kvantitativní a kvalitativní požadavky uvedené v zadávací dokumentaci.“

„Jako by v CL Evans o zakázku najednou vůbec nestáli,“ říká Jaromír Baxa a dodává: „Na jednu otázku odpověď neznáme, jestli jde jen o shodu náhod, nebo o předem připravený scénář, kde se firmy mezi sebou domluví proti zadavateli, vyšroubují cenu a jedna z domluvených firem jako pojistku nabídne výrazně nižší cenu. Jen pro případ, pokud by se do výběrového řízení přihlásila nějaká další firma a nabídla nižší cenu, než bylo dohodnuto. Nestane-li se tak, nechají nejnižší nabídku vyloučit s odkazem na mimořádně nízkou cenu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…