Bebarová Rujbrová (KSČM): Kubánská zpráva

02.11.2016 11:52

V minulých dnech se mi do rukou dostal dokument O rezoluci 70/5 Valného shromáždění OSN, nazvané “Nutnost ukončit ekonomickou, obchodní a finanční blokádu, uvalenou Spojenými státy americkými proti Kubě”. Opět jsem si uvědomila jak hluboké a široce rozvětvené kořeny má nespravedlivá politika amerických sankcí proti Kubě a kolik trpělivého úsilí i odvahy bude nutno ještě vynaložit k dosažení normálních vztahů.

Bebarová Rujbrová (KSČM): Kubánská zpráva
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V posledních dvou letech jsme pocítili závan naděje k oteplení vztahů USA vůči Kubě. Na své návštěvě na Kubě v březnu letošního roku Barack Obama připustil, že politika embarga vůči ostrovu je zastaralá, s tím, že Kubánce jen zraňuje, namísto aby jim pomáhala. Vyzval Kongres USA, aby tuto politiku ukončil. Nicméně sankce plynoucí ze zákonů a směrnic uvalujících na Kubu embargo platí stále a jsou uplatňovány. Přitom ne všechny normy musí zrušit Kongres. Zrušení řady sankčních opatření je přímo v kompetenci prezidenta USA a v případě dobré vůle by nebylo nutné čekat na jejich zrušení Kongresem. Mimochodem, v doposud uplatněných opatřeních není možné si nevšimnout  jisté účelovosti postupu USA.

Blokáda Kubu samozřejmě poškozuje. Škody, jež jí za 50 let jejího trvání vzniky, lze vyčíslit na téměř 126 miliard dolarů. Porušuje práva Kubánců. Dopadá na nejzranitelnější složky kubánské společnosti. Narušuje jejich právo na zdraví a potraviny, vzdělání, sport, kulturu i právo na rozvoj.

Každá zbraň je však dvojsečná, poškozuje i ty, kteří se s ní ohánějí. Poškozuje rovněž třetí strany, když jim brání v rozvoji normálních, nejenom obchodních vztahů. V samotných Spojených státech se v posledních letech znásobil počet subjektů odmítajících absurdní politiku blokády proti Kubě. Taková stanoviska zazněla i ve vlivném americkém tisku.

Mezinárodní společenství setrvává v energickém odmítání amerického embarga vůči Kubě, Bylo by zde možné uvést desítky komuniké, rezolucí a deklarací přijatých na mezinárodních a oblastních fórech jen v období uplynulého roku.

Přesto, že období zimy ve vztahu USA ke Kubě ještě zcela neskončilo, nastává tání. Ledy se pohnuly. Vztahy s Kubou a její trh jsou zajímavé nejen pro subjekty z okolního světa, které hodlají využít nově se otvírající prostor pro svoje aktivity. Postupují tak i přes přetrvávající ledové závany.

Ze svých kontaktů v regionech je mi známo, že i u nás existuje veliké množství podniků a institucí které mají zájem vstoupit se svými aktivitami do kubánského prostředí. Mohou stavět na tradici dřívějších až nadstandartních vztahů. Už v době mrazivých oficiálních vztahů České republiky ke Kubě prokázali množství odvahy, vynalézavosti i vůle k udržení vazeb k této sympatické zemi.

Nyní jde o to, aby v době oteplujících se vztahů nalezli podporu svého úsilí i ze strany orgánů a institucí své země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky