Beitl (ODS): Domnívat se, že nulová tolerance hazardu je řešením, by bylo velmi naivní

24.04.2015 6:27

Prohlášení primátora Ing. Petra Beitla k TZ o. s. Jablonec bez hazardu

Beitl (ODS): Domnívat se, že nulová tolerance hazardu je řešením, by bylo velmi naivní
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Názor jsem nezměnil, i nadále si uvědomuji nebezpečí gamblerství, které s sebou nese další potíže. Nicméně, domnívat se, že nulová tolerance je řešením problému, by bylo velmi naivní. Nulová tolerance hazardu povede k jejímu obcházení, vzniknou nelegální herny, lidé budou vyhledávat hazard na internetu nebo za ním jezdit do sousedních měst, která tak radikální nejsou. Vyhláška, která je nyní předkládána zastupitelům, je, dovolím si říci, průlomová v současné české legislativě a jedná se o nejpřísnější regulaci hazardu v České republice.

Důvody k současnému řešení, které předkládám zastupitelům, jsou tři:

- Dosud není k dispozici avizovaný zákon upravující loterie a hazardní hry
- Dosud není k dispozici avizovaný zákon upravující financování sportu ze státního rozpočtu
- Nejsou naplňovány rozpočtové příjmy

Regulace hazardu a omezení jeho negativního společenského dopadu měla podle původně navrhovaného zákona o loteriích a hazardních hrách umožnit rovný přístup ke všem provozovatelům hazardních her ve smyslu rovné soutěže a oprávněného očekávání. V těchto intencích jsme v Jablonci nastavili tříleté ochranné období, během něhož se měli obchodníci a provozovatelé vypořádat s budoucností po 1. lednu 2015.

Příjmy z hazardu rozhodně v uplynulých letech nebyly zanedbatelné, jednalo se o více než 20 milionů korun ročně, které v posledních třech letech plynuly do městské pokladny a pomáhaly tak jabloneckým sportovcům nahrazovat výpadek financování ze struktur bývalé ČSTV a Sazky.

Jen za první čtvrtletí letošního roku jsme pro Jablonec z ministerstva financí obdrželi o 17 milionů korun méně než v roce předchozím a daňové příjmy se pohybují na úrovni roku 2010, kdy byla ekonomika v krizi. S tím nikdo nepočítal, naopak dle predikce ministerstva financí vydané na podzim loňského roku mělo dojít k růstu rozpočtových příjmů o 2,5%. Nyní, díky situaci, kterou jsme sami nezavinili a ani nemohli předvídat, nás čeká škrtání v plánovaných výdajích, nikoli uvolňování peněz.

V této situaci se musíme chovat zodpovědně a ze všech špatných řešení si vybrat to nejméně špatné. Stojíme před otázkou, jak naplnit příjmovou stránku rozpočtu. V boji s větrnými mlýny se snažíme zabránit hazardu, který, stejně jako prostituce, je starý jako lidstvo samo. Domnívám se, že je lepší mít hazard pod kontrolou, držet ho zkrátka a peníze, které do městského rozpočtu přinese, efektivně využít na preventivní opatření omezující jeho škodlivý vliv na společnost. Příspěvky sportovním oddílům a klubům, které pracují s mládeží, takovým prostředkem prevence jsou.

Pro Jablonec, kde působí 49 sportovních oddílů a klubů s více než 9 tisíci členy, což je pětina všech obyvatel, je finanční podpora sportu zásadní téma. Současně si dnes nedokážu představit, že bychom měli dotovat sportovce z rozpočtu města ve výši, na jakou byli zvyklí z ČSTV, protože to je jasná úloha státu a zákonodárců,  aby tato pravidla vymezili a uvolnili příslušnou částku ze státního rozpočtu.

Návrh nové vyhlášky je součástí jednání Zastupitelstva města – bod. č. 32

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.