Bejlovec (OBRODA): Pražákům bude hej

23.10.2014 7:24

Simulace některých bodů koaliční smlouvy vznikajícího vedení Zastupitelstva hlavního města Prahy dle volební kalkulačky

Bejlovec (OBRODA): Pražákům bude hej
Foto: red
Popisek: Jiří Bejlovec, předseda hnutí Obroda

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

Jen v krátkosti, volební kalkulačka má občanovi pomoci při rozhodování, koho by měl volit. Jednoduše tak, že zodpoví na sérii otázek formou ano/ne a tento výsledek se porovná s odpověďmi od jednotlivých volených politických stran a hnutí. Procentuálně vám pak vyjde shoda (či neshoda) s nimi. Předpokládám, že odpovědi jednotlivých politických subjektů do kalkulačky zadávaly kompetentní osoby a proto můžeme s těmito prioritami pracovat.

K jádru věci, pokud porovnáme shodné odpovědi rodící se koalice, můžeme zjistit, co nás v Praze v budoucnu dle slibů čeká.

Metro D má prioritu před dokončením Pražského okruhu. Je sice možné, že se bude dařit budovat obě stavby zároveň, ale kdyby tato situace nenastala a musel se lámat chleba s ohledem na velkou finanční náročnost, linka D má přednost.

Pokud by se nebral ohled na názor Pirátů, tak Trojkoalice, ANO a ČSSD by se mohly přiklonit k zavedení nízkoemisní zóny, která znepřístupní vjezd starších automobilů do některých oblastí města

Nastává čas pro zavedení participativního rozpočtu, všechny subjekty budoucí koalice jsou pro. To znamená, že již v brzké době budou moci občané hlavního města rozhodovat o malé části rozpočtu napřímo. Malé procento bude dle rozhodování Pražanů alokováno pro projekty v různých oblastech, jako je například kultura, prostor města atd.

Naopak, pokud se nebude brát ohled na Piráty, kteří si myslí, že je to věc referenda v městských částech, nastane zákaz hazardu, tzv. jeho nulová tolerance.

V Praze budou vznikat domovy pro lidi bez přístřeší. Zajištění takového ubytování nastane zejména v zimních měsících a šance umrznutí bezdomovců se tak sníží.

Aktuální je též otázka Bikesharingu, to znamená sdílení jízdních kol, kdy si člověk za peněžní zálohu z veřejných míst zapůjčí bicykl a na jiném podobném místě ho může vrátit. Pokud by souhlasila i ČSSD, která na tuto otázku neuvedla ve volební kalkulačce odpověď, nestojí již tomuto projektu v Praze nic v cestě a na ulicích se objeví stojany s veřejnými koly.

Radovat se mohou rodiče malých dětí, protože podpora školek je jednoznačná a v budoucnosti se tak občanovi hlavního města nemůže stát, že by pro jeho potomky nezústalo místo v mateřské školce.

Při příštích volbách na nás nebudou již hledět ve vnitřní Praze politici z obrovských billboardů, jelikož ty zmizí (reklamní plochy nad 6 m2, nikoli samotní politici).

Pokud zamíříte na Masarykovo nádraží a odtud vlakem směrem na Kladno, budete si v blízké budoucnosti muset dávat pozor, abyste skutečně nastoupili do správného vlaku, jelikož na této trase se vybuduje odbočka k Ruzyňskému letišti.

Také se naváže na jednání minulého vedení Zastupitelstva, jelikož se i nová koalice bude dál snažit o kompletní ovládnutí podniku Pražských služeb.

Nejspíše se v hlavním městě nemusíme obávat zavedení turniketů v metru a Praha olympijská nám též v nejbližší době nehrozí.

Magistrát hlavního města bude respektovat výsledky referend, které by byly konané v jednotlivých městských částech.

Pokud se dotkneme otázky stavby bytových domů na tzv. brownfields, platí zde shoda vznikající koalice o jejich preferování při nové výstavbě oproti budování na „zelené louce“.

Existuje jednoznačná podpora autobusové linky tunelem Blanka.

Též zůstanou zachovány zahrádkové osady na území hlavního města.

Jak jsem psal zpočátku, neberu ohledy na koaliční jednání a vše jsem sepsal pouze dle vyhodnocení volební kalkulačky a shod či neshod všech subjektů ze vznikající koalice. Pokud nyní dojednávají jiné podmínky, je to jen mírný ukazatel odklánění se od předvolebních programů. Výčet také není celý, protože otázky, ve kterých se strany nehodovali, ty jsou skutečně až věcí koaličního vyjednávání. A na závěr chci dodat, že na důsledky nového vedení budeme muset samozřejmě teprve počkat, zatím je brzo hodnotit. Uvidíme, jak se koalice předvede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bis - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…