Bellu (ODS): Místo chytré společnosti máme akorát vládu hádek a neschopnosti

04.02.2017 19:25

Už jsem si zvykl, že v resortu ministerstva vnitra nepatří rozvoj e-Governmentu a dalších prvků chytré společnosti k politickým prioritám. To, co ale předvedla vládní koalice dneska, dosahuje nových výšin absurdity.

Bellu (ODS): Místo chytré společnosti máme akorát vládu hádek a neschopnosti
Foto: Alexander Bellu
Popisek: Alexander Bellu

Po třech letech tápání a přešlapování na místě se vláda konečně rozhoupala a na podzim minulého roku odeslala do Poslanecké sněmovny svůj návrh na elektronizaci občanských průkazů.

Pozdě, ale aspoň něco

Každá občanka by v sobě měla čip, který by umožňoval občanům přistupovat k nejrůznějším službám veřejné správy. A taky by třeba odpadlo neustálé opakované vyplňování nejrůznějších formulářů, protože na portálech by se po vašem ztotožnění, vyplnily údaje samy.

Mimochodem občanka s čipem měly být zdarma. Dnes si za ně připlatíte 500 Kč a v zásadě jediná věc, kterou umí, je, že si na ni můžete nahrát svůj elektronický podpis.

Potud sice pozdě, ale aspoň něco. Dneska se ale věc měla posunout dál. Místo toho se v Poslanecké sněmovně zhádala ČSSD s hnutím ANO a výsledkem je, že se o všem bude ještě znovu jednat a výsledek se odsouvá do nedohledna.

A podstata tohoto sporu?

Technologie. Vnitro a ČSSD navrhuje čipy, zatímco hnutí ANO by radši chtělo technologii bezkontaktní. Podobně, jako třeba už dnes běžně platíte bezkontaktně platební kartou.

Je to klasický spor mezi vyšší mírou zabezpečení a větším komfortem. Považoval bych, ale za normální, že si strany vládní koalice dokážou tuto vcelku triviální záležitost vyřešit, ostatně měly na to už více než tři roky.

Je to stejné, jako kdybyste se rozhodovali, jestli vyrazíte ven na kole nebo na kolečkových bruslích a došli jste k závěru, že radši zůstanete doma.

Vše je o to absurdnější, že přípravu čipových občanek měla na Ministerstvu vnitra na starosti někdejší náměstkyně Vildumetzová, která dnes v barvách ANO hejtmanuje v Karlovarském kraji. V hnutí Andreje Babiše tak, jako již tolikrát, platí, že levá ruka neví, co dělá pravá.

Dámy a pánové z vládní koalice, prosím, ujasněte si, co vlastně chcete, přestaňte se hádat a začněte pracovat!

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…