Bellu (ODS): Projekt bezplatného WIFI připojení na zastávkách pražské MHD

10.06.2017 21:42

Místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS), který je zodpovědný mimo jiné za oblast smart city, dnes společně s náměstkem primátorky hlavního města Prahy Petrem Dolínkem, generálním ředitelem Dopravního podniku hl. m. Prahy Martinem Gillarem a Tomášem Tenzerem, technickým ředitelem JCDecaux, oficiálně představili bezplatné WIFI připojení k internetu na zastávkách pražské MHD.

Bellu (ODS): Projekt bezplatného WIFI připojení na zastávkách pražské MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexander Bellu

Cestující v Praze se tak budou moci nejen na zastávce tramvaje Husinecká kdykoliv trvale připojit prostřednictvím bezdrátové WIFI sítě k internetu, a to bez jakéhokoliv omezení. Iniciátorem pilotního projektu na zastávce Husinecká je Městská část Praha 3 spolu se zhotovitelem a provozovatelem společností JCDecaux, která je aktuálně správcem městského mobiliáře. Provozovatel, společnost JCDecaux zprovozní do konce roku 2017 celkem 300 zastávek v celé Praze.

„Naše městská část potvrzuje, že je v oblasti tzv. chytrého města lídrem a věřím, že pro ostatní půjdeme v tomto příkladem. Zastávku Husinecká jsme vybrali zejména proto, že se nachází v těsné blízkosti VŠE, kde je velká fluktuace mladých lidí, kteří využívají moderní technologie v každodenním životě. Rozhodně ale plánujeme, že budeme v připojování zastávek na vysokorychlostní internet pokračovat a cestujícím tak usnadníme a snad i zpříjemníme život,“ upřesňuje motivace Městské části Praha 3 její místostarosta Alexander Bellu.

Cílem je podle něj usnadnit všem občanům přístup k internetu a maximálně tak využít přidané hodnoty chytrých řešení. Například k tomu, aby si občané mohli objednat schůzku u konkrétního úředníka městské části, což Praha 3 na svém webu umožňuje již dnes.

„Je to výborná zpráva pro cestující, ale i pro naši MHD, která je znovu o kousek atraktivnější. Je mým velkým cílem, aby lidé mohli cestu veřejnou dopravou bez problému využít k práci či vyřízení osobních záležitostí,“ říká náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

Spuštění projektu WiPrague na zastávkách MHD v Praze zajišťuje správce městského mobiliáře společnost JCDecaux, která je provozovatelem projektu. „Sledujeme stále rostoucí trend požadavků na připojení k internetu ve veřejném prostoru. Inspirovali jsme se v jiných městech západní Evropy, kde podobné projekty také rozbíhají. Praha 3 pro nás v tomto směru byla přirozeným partnerem, protože v oblasti smart city má již aktivní celou řadu dalších projektů,“ přibližuje technický ředitel společnosti JCDecaux Tomáš Tenzer.

Projekt WiPrague je službou veřejnosti k úspoře drahých mobilních dat a k podpoře programu Smart Cities. Tramvajové zastávky nabízí WIFI připojení skrze 4 – 6 rádiových rozhraní na každou z nich. K připojení je využívána technologie WIFI 802.11ac Wave 2 3x3. „Pro spolehlivé připojení doporučujeme přístup na WiPrague 5GHz, ale pro starší zařízení je zachována i frekvence 2.4GHz,“ říká Tomáš Tenzer.

V současné době je připojení spuštěno již na 27 přístřešcích a dalších 100 se připravuje ke spuštění služby během června. Do konce roku 2017 budou do provozu zapojeny nejfrekventovanější zastávky pražské hromadné dopravy. „Během následujících šesti měsíců počítáme s počtem okolo tří set přístřešků,“ říká Tomáš Tenzer. WIFI routery mají dosah okolo padesáti metrů od zastávky a lidé tak mohou využívat připojení i v jejím bezprostředním okolí. Díky soustavě WIFI zastávek se obecně zvyšuje datová kapacita v daném místě. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce