Bělobrádek: Chceme ještě víc prohloubit spolupráci vysokých škol a firem mezi ČR a Saskem

13.12.2015 7:28

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek v Praze jednal s poslanci Saského zemského sněmu o posílení partnerství ve vědě a výzkumu.

Bělobrádek: Chceme ještě víc prohloubit spolupráci vysokých škol a firem mezi ČR a Saskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Historicky mělo Sasko stejné startovací podmínky jako Česká republika, ovšem díky intenzívní podpoře vědy a vzdělávání nyní patří ke špičce v aplikovaném výzkumu.

„V příštím roce chceme ještě více rozvinout a posílit spolupráci mezi univerzitami,“ uvedl po jednání vicepremiér Bělobrádek. Na jaře 2016 je v plánu společné setkání, zvažuje se možnost přibrat k česko-saské platformě také Polsko. Na podzim 2016 by se pak mělo uskutečnit setkání rektorů českých a německých univerzit.

Na další vysoké školy by se mohl rozšířit také klastr doktorandů, který nyní funguje mezi Technickou univerzitou v Drážďanech a Západočeskou univerzitou v Plzni. Možnosti pro rozšíření česko-saské spolupráce jsou také v oblasti nanotechnologií, které patří v obou státech k velmi progresivním oborům a řadí oba státy mezi světovou špičku. Společné projekty se saskou stranou má v nanotechnologickém výzkumu Technická univerzita v Liberci.

„Česko-německá spolupráce má velký potenciál také v digitální ekonomice, automobilovém nebo leteckém průmyslu a ve strojírenství. Jsou to obory budoucnosti, celosvětově jsou v nich utráceny velké objemy peněz a míří do nich i nejvíc soukromých investic,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek.

Dnešní setkání navázalo na návštěvu místopředsedy vlády v Drážďanech v září letošního roku, kde jednal s rektorem místní Technické univerzity o tom, jak zlepšit přenos výsledků výzkumu do praxe a následně je komerčně využít.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.