Bělobrádek: Izrael je ve vědě pro Českou republiku inspirací, ale i my máme co nabídnout

27.06.2017 13:47

O možnostech dalšího rozvoje vzájemné spolupráce ve vědní oblasti jednal místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek v pondělí 26. června se svým izraelským rezortním kolegou Ofirem Akunisem, který byl v České republice na dvoudenní oficiální návštěvě. Vzájemná spolupráce se v současné době soustřeďuje především na vyspělé technologické obory a přírodní vědy, potenciál obě strany vidí i v oblasti humanitních věd.

Bělobrádek: Izrael je ve vědě pro Českou republiku inspirací, ale i my máme co nabídnout
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vicepremiér Bělobrádek navštívil Izrael letos v březnu (o návštěvě jsme psali v tiskové zprávě zde a zde) a během této pracovní cesty pozval ministra Akunise do České republiky. V rámci programu v ČR tak izraelská delegace zamířila do tří špičkových vědeckých center. Konkrétně do dolnobřežanského laserového centra ELI Beamlines, dále do Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd a návštěvu zakončila v Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (ČIIRK) Českého vysokého učení technického.

"Izrael je pro nás ve vědeckovýzkumné oblasti velkou inspirací a navázané vztahy považuji za nejlepší v historii obou zemí. S ministrem Akunisem jsme se bavili o dalším rozšíření spolupráce především v biotechnologiích, robotice nebo kybernetice. Izraelci ale mají zájem také o sektor automotive, genomiku rostlin nebo nanotechnologie, kde nás uznávají jako světovou velmoc. A velký potenciál mají například projekty vodohospodářské. My se od nich můžeme učit jak technologie a výsledky výzkumu a vývoje převádět do komerční praxe, jak podporovat aplikovaný výzkum,"uvedl na tiskové konferenci po společném jednání místopředseda vlády Bělobrádek.

Oba státníci kladně hodnotili misi první české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která v Izraeli působí od října 2015. Setkání se účastnili i zástupci univerzit a vědeckých institucí, které již mají s Izraelem navázanou spolupráci. Například Technická univerzita v Liberci, jejíž rektor Zdeněk Kůs v rámci březnové návštěvy Izraele podepsal dvě memoranda o spolupráci s vedením Ben Gurion University a Afeka Academic College of Engineering. Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová přítomným novinářům připomněla, že se v posledních dvou letech s podporou Bělobrádkova úřadu uskutečnilo více než sto výjezdů mladých vědeckých pracovníků do Izraele. AV ČR navíc s Weizmannovým institutem věd realizuje dvě tříletá postdoktorandská stipendia pro české vědce a obě instituce by chtěly spolupracovat i oblastech jakou jsou historie hudby, umění a sociologie. Předsedkyně Grantové agentury ČR Alice Valkárová pak potvrdila zájem o rozšíření vzájemné kooperace s izraelskými vědeckými institucemi.  

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.