Bělobrádek: Jsem rád, že nová Havlova lavička bude v prostorách Oxfordské univerzity

09.11.2014 6:30

Vicepremiér Bělobrádek na slavnostním odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu.

Bělobrádek: Jsem rád, že nová Havlova lavička bude v prostorách Oxfordské univerzity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb KDU-ČSL neskrýval úspěch. Předseda Pavel Bělobrádek to bere jako odrazový můstek pro návrat do vysoké politiky

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se 6. listopadu zúčastnil slavnostního odhalení Havlovy lavičky v britském Oxfordu. Posezení u lípy, českého národního stromu, má v oxfordském univerzitním parku připomínat odkaz prvního porevolučního prezidenta Václava Havla.

„Jsem rád, že nová Havlova lavička bude právě zde, v prostorách staroslavné Oxfordské univerzity. Vědecké bádání a odkaz Václava Havla mají jeden podstatný společný rys: život v pravdě,“ uvedl při odhalení lavičky vicepremiér Bělobrádek.

Slavnostní akce se zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman, předseda zahraničního výboru PSP ČR Karel Schwarzenberg, vedoucí odboru poradců a poradkyň předsedy vlády ČR Vladimír Špidla a velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský.

Havlova lavička (Havel’s Place) je vytvořena podle návrhu architekta Bořka Šípka, kromě Oxfordu jsou lavičky instalovány v dalších šesti světových městech. Ideou projektu je vytvořit místo, kde se lidé mohou setkat a svobodně se projevit v demokratickém dialogu.

Součástí Oxfordského Sametového dne, který se konal u příležitosti 25. výročí Sametové revoluce, byl i křest biografie Václava Havla, jejímž autorem je Michael Žantovský. V areálu oxfordské univerzity bylo také otevřeno studentské centrum Sekyra House s posluchárnou pojmenovanou po profesoru Tomáši Halíkovi. V Oxfordu se místopředseda Bělobrádek setkal s českými studenty, kteří na této prestižní univerzitě studují.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.