Bělobrádek (KDU-ČSL): Česká hlava pro pana prof. Palečka

01.12.2014 11:46

Cena Česká hlava si za 13 let vydobyla pevné postavení jako ocenění předních českých vědců. Ve všech kategoriích, včetně Národní ceny vlády, tak plní svůj cíl, jímž je podpora vědecké a technické inteligence.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Česká hlava pro pana prof. Palečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Chci na příkladu ceny Česká hlava a příběhu letošního laureáta hlavní ceny stručně popsat, co ze svého pohledu pokládám za hlavní přínosy vědy, výzkumu a inovací a co je třeba udělat pro jejich rozvoj.

Za prvé nové myšlenky, objevy, vynálezy a technologie jsou jediným skutečně nevyčerpatelným zdrojem, který máme. Proto jsou prostředky na vědu nikoli nákladem, ale tou nejlepší investicí do budoucnosti. A takto za ně také budu bojovat.

Za druhé, vědecké poznatky jsou motorem hospodářství, musejí se nakonec odrazit v reálné ekonomice. Na druhé straně cesta k využití původních objevů může trvat i desetiletí. Proto chci motivovat výzkumné instituce, aby dlouhodobě myslely na komerční využití svého bádání. Ale nečekám od nich okamžitou návratnost vložených peněz, to by bylo krátkozraké.

Za třetí, musíme řešit náš dlouhodobý problém, jímž jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi nízké soukromé investice do výzkumu. To je moje priorita. A nepochybně i ceny Česká hlava, kde se setkávají vědci s průmyslníky v tomto pomáhá.

Za čtvrté, neměli bychom činit rozdíl mezi základním a aplikovaným výzkumem a rovněž tak bychom měli univerzity, výzkumné instituce a inovativní firmy brát jako součást jednoho komplexu. Rád bych toto komplexní chápání inovačního řetězce prosadil v praxi.

Nakonec, ale rozhodně ne v poslední řadě je důležité zvýšit prestiž vědy a přírodovědného a technického vzdělání, přitáhnout k nim mladou generaci. Jestliže jsem začal tím, že tvorba nových poznatků je naším nevyčerpatelným zdrojem, tak to platí jen pokud je tento zdroj zásobován dostatkem nových mozků. I v tomto jsou ceny Česká hlava a Česká hlavička přínosem.
Politici přicházejí a odcházejí, ale myšlenky a vědecké objevy zůstávají.

Myslím, že pana profesora Palečka komunitě nemusím zvlášť představovat. Omezím se jen na tři krátké poznámky, které mě ve spojitosti s významnou osobností pana profesora napadají.

Profesor Paleček ve svém životě ukázal přinejmenším tři vědecké ctnosti:

Popřel starou pravdu a nahradil ji novým objevem.

Nečekal na státní plánovače, ale sám položil základy nového vědního oboru.

Podělil se s druhými nejen o své vědomosti, ale i o zkušenosti při organizování a vytváření podmínek pro podporu vědy.

Profesor Paleček zkrátka osvědčil originalitu myšlení, vědeckou důslednost a obrovské pracovní nasazení. Cenu Česká hlava si nepochybně zaslouží - a to nejen jako zakladatel elektrochemie nukleových kyselin. Je mi velkou ctí, že mu tuto cenu Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace jednomyslně navrhla a vláda i s milionovou odměnou udělila.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bělobrádek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…