Bělobrádek (KDU-ČSL): Čest jejich památce

09.07.2014 13:49

Dovolte mi znovu vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám obětí včerejšího teroristického útoku na vojáky i civilisty, včetně dětí, v Afgánistánu, jejich matkám, otcům, manželkám, dětem a dalším příbuzným a blízkým.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Čest jejich památce
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Chci v této chvíli poděkovat všem českým vojákům v zahraničních misích. Oni denně riskují své zdraví a životy. Za bezpečnější svět, za lepší budoucnost.

Jsem jako občan České republiky hrdý na ty, kteří riskují vše, aby pomohli druhým. Věřím, že MO udělá vše pro pomoc jejich rodinám.

Nikdo nemá větší lásku k druhým než ten, kdo obětuje svůj život za druhé. A tohle je přesně ten případ, kdy boj za demokracii, svobodu, lidská práva a lidskou důstojnost s sebou nese v některých případech i oběť nejvyšší.

Musíme si všichni uvědomit, že stateční vojáci v zahraničí bojují nejen za bezpečí a svobodu občanů zemí, kde působí. Oni chrání i bezpečí a svobodu občanů ČR. Naše trpké historické zkušenosti nás naučily(či měly by naučit), že záruky naší svobody a bezpečí leží za hranicemi naší země, že je v našem výsostném zájmu, aby ve světě vládl řád, spravedlnost a mír.

Chci zdůraznit, že i my neseme spoluodpovědnost za stav světa. Teprve před 25 lety jsme se vymanili z totalitního komunistického režimu. Tím, že druhým pomáháme na cestě ke svobodě, splácíme svůj dluh za pomoc, které se nám tehdy dostalo. A nakonec bráníme i sami sebe.

Nakonec (ale ne v poslední řadě) musím zdůraznit význam, který pro svobodu, bezpečí a prosperitu má transatlantická vazba. Díky našemu členství v NATO se těšíme nejjistějším zárukám naší národní svébytnosti a existence, jakou jsme kdy v našich dějinách měli.

Velice mě mrzí, když lidé srovnávají NATO a VS. To druhé sloužilo pouze internacionální touze komunistů po svétovládě. A to vše vynuceně, na rozkaz Moskvy. Naopak NATO je rovnoprávnou a dobrovolnou aliancí zemí, které společně brání bezpečí nejen vlastní, ale i bezpečí ve světě.

Potvrzuje se, že svět není bezpečný. Islamističtí radikálové zabíjejí občany Iráku a hrozí ustavením totalitního teokratického státu. Krvavé boje probíhají v Sýrii.

Válčí se na východě Ukrajiny. Nemůžeme žít v iluzi, že tyto humanitární katastrofy se nás netýkají. Musíme být silní, nesmíme podceňovat výdaje na obranu, musíme podporovat naše spojence v NATO. Nesmíme podlehnout falešnému pocitu bezpečí, protože cena za tuto bláhovost je příliš vysoká. Oni čtyři hrdinové položili své životy za bezpečný a šťastnýživot nás všech. Jako místopředseda vlády ČR udělám vše pro to, aby tato oběť nebyla marná a abychom jí byli hodni.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…