Bělobrádek (KDU-ČSL): Co všechno jsme říkali o EET a trváme na tom

15.02.2016 8:35

Elektronická evidence tržeb není naším nápadem. Ale je součástí koaličního kompromisu a KDU-ČSL dohody plní. Od počátku jsme si ovšem pro její zavedení kladli dvě základní podmínky. Za prvé: že projekt bude perfektně technicky připraven. Za druhé: že nepoškodí drobné podnikatele a živnostníky. A na tom trváme.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Co všechno jsme říkali o EET a trváme na tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Co se týká fungování EET, za to se nám osobně zaručil ministr financí Andrej Babiš. Ten na naše vznesené pochyby odpověděl tím, že pokud by projekt nefungoval dobře, rezignuje na svou funkci. Vyšší záruku už ani dát nelze.

Boj za malé podnikatele, živnostníky a řemeslníky byl tuhý. Ministerstvo financí chtělo EET zavést plošně pro všechny a ve velmi krátké době. Přitom v koaliční smlouvě jsme se zavázali k evidenci tržeb pro “vybrané skupiny” podnikatelů. Což jsme chápali tak, že půjde o maloobchod, hotely a restaurace. Tedy pro ty skupiny, jichž by se týkaly registrační pokladny, které jsme měli v programu a jež jsou na rozdíl od EET standardním nástrojem v řadě západních zemí.

Teprve když jsme jasně řekli, že pokud MF neustoupí, tak zákon nepodpoříme, podařilo se nám prosadit pro živnostníky a řemeslníky roční odklad. Což v praxi znamená, že takzvaná třetí fáze EET by naběhla až čtyři měsíce po příštích volbách. A námi nově prosazená čtvrtá fáze pro statisíce těch úplně nejmenších podnikatelů ještě o další tři měsíce později.

Na této změně se koalice shodla. Pokud by ve Sněmovně neprošla, lidovci by pro zákon jako celek nehlasovali. Bude tedy nakonec na samotných podnikatelích, aby rozhodli o tom, zda pro sebe EET chtějí, či nikoli. Pokud budou hlasovat pro ANO, pak vyjádří s EET souhlas, pokud nikoli, tak jí řeknou své “NE”. Myslím, že to je demokratické a fér.

Škoda, že ministerstvo financí nenaslouchalo dalším našim slovům. Například jsme navrhli, aby si podnikatelé mohli náklady na zavedení EET vybrat jako daňový bonus až do výše 10 000 kč. Kdyby tento nápad MF nevetovalo, pomohlo by to i malým hospodám a ministr Andrej Babiš by nemusel přicházet s naprosto nesystémovým nápadem na snížení DPH u točeného piva.

KDU-ČSL plní, co slíbila. Elektronická evidence tržeb bude do voleb zavedena v rozsahu, v jakém bychom zavedli registrační pokladny. Pak bude rok času na vyhodnocení - jak technické, tak politické - zda jde o dobrou věc. Věříme, že i koaliční partner bude držet slovo a s EET nebudou žádné problémy - jinak by totiž Andrej Babiš musel rezignovat.

Uvidíme, jak EET dopadne. V každém případě, my jsme k tomu řekli své a své slovo držíme.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…