Bělobrádek (KDU-ČSL): I s malým zlem je třeba bojovat

31.05.2015 20:07

Úvodní slovo předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na tiskové konferenci Platformy evropské paměti a svědomí.

Bělobrádek (KDU-ČSL): I s malým zlem je třeba bojovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Tisková konference se konala pod jeho záštitou a představila projekt Justice 2.0. Platforma žádá soud pro přežívající vedoucí komunistické činitele za zločiny proti lidskosti.

Spravedlnost je základní lidská potřeba. Bez spravedlnosti není člověk nikdy skutečně svobodný. Bez spravedlnosti, bez vyrovnání se s minulostí a s vlastními hříchy je společnost náchylná k pomstě, či rezignaci, což obojí je špatně.

Spravedlnost pro komunistické zločiny je pro evropské národy o to důležitější, že jde vesměs o zločiny, které příslušníci těchto národů páchali na svých vlastních spoluobčanech. Páchali je v době míru. Páchali je, aniž by k nim byli nutně tlačeni okupační moci.

Komunismus byl tragickou ukázkou, kolik čistého, nijak nevyprovokovaného a ničím nespoutaného zla se může ukrývat v lidské mysli.

Komunismus byl varovnou ukázkou, jak se zlo dokáže maskovat, kolik na sebe dokáže brát podob, jak rafinovaně dokáže svádět lidi ke špatnostem.

Komunismus byl naléhavou ukázkou, že zlu je nutné se včas bránit, že zlu se nesmí pasivně přihlížet, že zlo se nesmí nechat vítězit ani v malém.

Tragédii, varování a naléhavost hříchů komunismu je ovšem třeba správně pochopit.

Nelze se vymlouvat na fatální neodvratnost tragédie. Nelze omlouvat a odbývat vlastní selhání tvrzením, že "taková byla doba". Ne, zlo není zakleto v nějaké neosobní "době". Zlo přichází na svět jen a jen skrze lidi. A rovněž pouze lidé mají možnost a povinnost se zlu bránit.

Nelze rovněž přehlížet varovná znamení s tím, že "přece není jasné, kdo má pravdu, co je dobré a co zlé". Tento mravní relativismus je nepřijatelný. Každý člověk má přece vrozenou schopnost rozpoznávat dobro a zlo. Záleží jen na tom, co z toho si zvolí.

Především však se člověk nesmí chovat tak, že nevidí zlo, neslyší zlo, nemluví o zlu. Naopak, i s malým zlem je třeba bojovat, protože za každým vítězícím malým zlem přichází zlo velké.

Vítám snahu Platformy evropské paměti a svědomí vypořádat se s komunistickými zločiny. Dlužíme to naší minulosti, dlužíme to sami sobě, dlužíme to budoucím generacím.

Děkuji.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…