Bělobrádek (KDU-ČSL): Každá vláda má sklon k omezování, regulaci a cenzuře. Svoboda není anarchie

24.04.2016 9:17

Projev vicepremiéra Bělobrádka na V4 Hackathonu.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Každá vláda má sklon k omezování, regulaci a cenzuře. Svoboda není anarchie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Asi byste teď chtěli slyšet, že internet je prostorem absolutní svobody. No, v tom případě jste si ale neměli zvát člena vlády.

Jak známo, každá vláda má sklon k omezování, k regulaci a k cenzuře...Ale teď vážně.

Jakkoli ctím internet coby svobodné médium, nemohu zavírat oči nad tím, že této svobody zneužívají teroristé, organizovaný zločin, producenti dětské pornografie, defraudanti a daňoví podvodníci, rasisté, provozovatelé nelegálního hazardu, zloději autorských práv.

Jsem si plně vědom toho, že toto internetová komunita nerada slyší. Ale musím trvat na tom, že svoboda není anarchie a že moje svoboda se rozmáchnout končí u sousedovy brady.

Internet je sice nový prostor, ale tak jako žádná oblast lidské aktivity nemůže být vyjmuta z působnosti vlády práva a zákona. Vláda je povinna zaručit občanům bezpečí a právo. Což znamená, že musí mít možnost postihnout ty, kteří by jinak zneužili bezbřehé svobody k páchání zla a násilí.

Tak jako u klasických trestných činů nelze zkrátka ani v případě internetové zločinnosti spoléhat jen na svědomí.

Na druhé straně, mám pro vás i dobrou zprávu. Ačkoli ve vládě na to není jasný názor, já trvám na tom, že všechna omezeni a regulace internetu je třeba konzultovat s těmi, jichž se týká.

Jsem tedy přesvědčen, že jistá regulace internetu je i ve vašem zájmu, v zájmu těch slušných a poctivých. Ochrana duševního vlastnictví je jedinou komparativní výhodou Západu. Absolutní svoboda by znamenala i absolutní možnost obohacovat se z cizích myšlenek.

Musí zde ovšem být rovnováha mezi nutnou regulací kriminálního chování a občanskými právy. Ani bezpečnost se nesmí stát záminkou k potlačování svobody. Jsem otevřen jakékoli diskusi. Budu chránit jak zájmy dětí, zájmy občanů proti teroristům, zájmy rodin patologických hráčů, tak zájmy vás, pro které je internet výrobní nástroj. Děkuji za pozornost!

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …