Bělobrádek (KDU-ČSL): Komunální politika - obroda politiky české

08.06.2015 10:23

Pro KDU-ČSL měla komunální politika vždy zásadní význam. Nejen proto, že i díky pevnému zakotvení ve sféře samosprávy jsme dokázali přežít dobu, kdy jsme vypadli ze Sněmovny.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Komunální politika - obroda politiky české
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

My jsme především vždy ctili princip subsidiarity. Napřed je občan a jeho rodina, hned pak je obec, teprve pak region a nakonec stát. Věříme, že politika se má dělat tak, aby byla lidem co nejblíž. Proto jsme vždy prosazovali co největší autonomii měst a obcí, včetně autonomie finanční.

Proto jsme se také vždy snažili postavit co nejvíc kandidátek. Pro nás neexistují důležitější a méně důležitá města a obce. Snažíme se být dle možností všude. I tam, kde třeba nemáme takovou tradici.

A snažíme se spolupracovat. S nezávislými osobnostmi, s partnery v širších koalicích. Ale nakonec s každým, kdo s námi chce mluvit. Ve prospěch obce. Ve prospěch dobrých výsledků práce pro obyvatele.

V tom je specifikum komunální politiky je totiž v tom, že se v ní neschováte za stranické tričko. Především v menších městech a obcích musí komunální politici sami ukázat, co v nich je.

Myslím, že mi prospělo, že jsem začínal jako zastupitel v Náchodě, tedy odspodu. Ne odshora, od parlamentní politiky.

Takže vím, že v místní politice je třeba opravdu makat. Ne o tom jen hezky mluvit. Ale když tvrdě pracujete, přijde zasloužená odměna. Lidé si váží dobrých starostů, radních, zastupitelů.

Dobrý starosta, to je jako výhra v loterii. Občané se jich nevzdávají. Ukázalo se to v čase krize stranické politiky. Lidé přestali věřit partajím. Ale nepřestali věřit svým osvědčeným starostům. A volili je dál i jako nezávislé.

Věřím, že právě od komunální politiky, tedy odspodu, může přijít skutečná obroda české politiky. Už dnes vidíme, jaký zájem je o úspěšné a slušné starosty na celostátních kandidátkách. Platí to obecně a platí to i pro mou stranu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.