Bělobrádek (KDU-ČSL): Migrace je výzvou pro celý svět

13.11.2015 6:34

Pavel Bělobrádek na Vallettském summitu o migraci ve svém projevu shrnul současnou situaci a představil způsoby, jak ji co nejrychleji a efektivně řešit.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Migrace je výzvou pro celý svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

„Jsem velmi rád za svolání tohoto summitu. Migrace je výzvou pro nás pro všechny: pro státy, z nichž lidé odcházejí, tranzitní země i země cílové. Proto o ní musíme otevřeně diskutovat a hledat společná řešení,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Současná situace je složitá a nese v sobě jak otázku vztahů mezi jednotlivými státy a regiony, ochrany hranic, bezpečnosti, ale také organizovaného zločinu. Proto je pro úspěšné řešení nutný nejenom komplexní přístup, ale především jeho rychlost.

„V otázce pomoci musí jít o oboustranný závazek. Není možné, aby se na jedné straně zvyšoval tlak na finanční příspěvky a na druhé straně byla pouze vlažná či žádná odpověď. Klíčové oblasti, na něž se musí naše spolupráce zaměřit, jsou efektivnější regulace migračních toků, omezování nelegální migrace včetně boje proti organizovanému zločinu, efektivnější návratová politika, podpora legální migrace a posilování regionů původu a tranzitu,“ popsal předseda KDU-ČSL.

Pavel Bělobrádek ocenil, že se summit shodl na znění Politické deklarace i Akčního plánu. První hodnotící jednání fungování přijatých opatření by měla proběhnout již na počátku roku 2016.

Příspěvek České republiky k řešení krize

Česká republika dlouhodobě podporuje Regionální programy rozvoje a ochrany (RDPP). Zároveň se řadí k zakládajícím donorům Svěřeneckého fondu pro Afriku.
„S potěšením oznamuji, že Česká republika přispěje v roce 2015 do tohoto fondu částkou ve výši 0,6 mil EUR,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Za klíčovou podmínku pro vzájemnou spolupráci Pavel Bělobrádek považuje zapojení se do návratové politiky ze strany afrických partnerů, a to včetně finanční podpory.

„Za zvlášť důležité považujeme zejména návrhy k registrům občanů v afrických státech, včetně zahrnutí biometrických identifikátorů, či opatření k operacionalizaci readmisí,“ dodal Bělobrádek.

Političtí lídři EU a afrických států se na Maltě účastnili summitu, jehož hlavním tématem je současná migrační krize a zlepšení spolupráce obou kontinentů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice