Bělobrádek (KDU-ČSL): Na provozovatele střediska DEKOS je uvalena exekuce

21.03.2021 15:39

Vzhledem k tomu, že provozovatel dekontaminačního a recyklačního střediska DEKOS na hradeckém Pražském Předměstí neplnil povinnost uloženou Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a nezajistil odvoz nebezpečných odpadů nejméně v rozsahu 400 tun měsíčně, rozhodl úřad v prosinci roku 2019 o zastavení provozu. K nápravě nedošlo a provozovatel nyní čelí exekuci.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Na provozovatele střediska DEKOS je uvalena exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Společnost uložené nápravné opatření plnila jen částečně, když odvážela pouze 150 tun ročně. Letos však provozovatel odvezl pouze 13 tun, a proto krajský úřad letos v únoru podal návrh na nařízení exekuce. Tuto exekuci zahájil svým rozhodnutím Okresní soud v Hradci Králové 8. 3. tohoto roku,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Nyní je výkon rozhodnutí krajského úřadu plně v kompetenci zvoleného soudního exekutora. Přesto bude krajský úřad i nadále průběžně kontrolovat stav tohoto zařízení.

Středisko DEKOS fungovalo v areálu bývalé čistírny odpadních vod na Pražském Předměstí od 90. let minulého století. Sloužilo k likvidaci a recyklaci odpadů znečištěných ropnými látkami pomocí biotechnických a fyzikálně mechanických metod. Provozovatelem je společnost HYDROGEOLOGIE CHRUDIM, spol. s r. o.

Vzhledem k dlouhodobému a nezabezpečenému skladování odpadů uložil v březnu 2019 Krajský úřad Královéhradeckého kraje provozovateli povinnost provézt bezodkladný odvoz všech odpadů. Celkový stav zařízení se však nezlepšil, proto krajský úřad přistoupil v prosinci téhož roku k úplnému zastavení provozu. Jelikož provozovatel nadále neplnil své povinnosti, uložil mu v únoru 2020 krajský úřad pokutu ve výši 100 tisíc korun. Tuto pokutu provozovatel splatil, ale v jeho zařízení na Pražském Předměstí se stále nachází okolo dvou a půl tisíce tun nebezpečných odpadů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL