Bělobrádek (KDU-ČSL): Na vědu dáváme víc, méně jde jen z Bruselu

15.12.2014 14:26

Opozice tvrdí, že vláda sebrala vědě a výzkumu pět miliard korun. Není to pravda. Je to účelová lež.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Na vědu dáváme víc, méně jde jen z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Ve skutečnosti navrhuje kabinet dát v roce 2015 z národních zdrojů na vědu o 300 milionů více než letos. Opozice při své kritice počítá nikoli s částkou, kterou skutečně dává na vědu a výzkum český stát, to jest 26,9 miliardy korun (oproti 26,6 na letošek), ale se sumou zvýšenou o předfinancování na základě předpokládaného čerpání peněz z evropských fondů. Vzhledem k tomu, že programovací období 2007–2013 loni končilo, byly tyto prostředky v rozpočtech na roky 2012 a 2013 nadprůměrně vysoké. Naopak v roce 2015 se očekává čerpání minimální, neboť začíná období nové, a projekty tak nemohou být ještě připraveny. Což česká vláda sotva může nějak ovlivnit.

Netvrdím, že těch 300 milionů navíc je závratné číslo. V této částce však není zahrnuto 900 milionů, které na můj návrh vláda přidala vědě v září a které půjdou do resortů školství, průmyslu a obchodu ministerstva vnitra a Akademie věd ČR. To znamená, že celkem se výdaje z národních zdrojů zvyšují o 1,2 miliardy. Dalších až 600 milionů je pak vláda připravena v roce 2015 uvolnit na financování nových výzkumných center, a to v závislosti výsledku auditu jejich udržitelnosti.

Mimochodem, po minulých vládách, a tedy našich dnešních kriticích, jsme zdědili takřka padesátku těchto center postavených z velké části za peníze z EU. Což samozřejmě opticky zvyšovalo sumu vynakládanou na vědu a výzkum a umožňovalo tehdejší vládě ne úplně korektně tvrdit, že plní cíl Lisabonské strategie a dává na vědu jedno procento HDP. Ale bohužel ne vždy je tato nová vědecká infrastruktura soběstačná a my s ministrem školství musíme nyní řešit, jak ji dále financovat, a případně sehnat strategické partnery.

Takže sečteno a podtrženo: na vědu v příštím roce nepůjde z českých prostředků méně, ale více. A to o 1,2 miliardy, s možností přidat ještě dalších 600 milionů. Mým cílem ovšem je, aby se na zásadním zvýšení výdajů na vědu, výzkum a inovace podílel nejen stát, ale hlavně průmyslníci. Zatímco u nás dávají firmy na výzkum a vývoj celkem asi dvě procenta HDP, například v Izraeli je to dvojnásobek. A právě je budu chtít motivovat k větší spolupráci s výzkumnými institucemi a přesvědčit, že se jim tyto peníze bohatě vrátí. Protože věda není náklad, ale investice.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bělobrádek - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…