Bělobrádek (KDU-ČSL): Podnikatelé nejsou ani paraziti, ani dojné krávy

04.06.2015 13:59

Podnikání je jediný skutečně fungující způsob, jak dát lidem práci a jak získat peníze na veřejné služby.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Podnikatelé nejsou ani paraziti, ani dojné krávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Podnikatelé jsou pro společnost něco jako pstruzi v potoce. V dobrém prostředí se jim daří, ve špatném hynou. Což je třeba pečlivě sledovat a hlídat. Když umřou hbití podnikatelští pstruzi, nakonec dojde i na líné byrokratické kapry (a kapříky).

Jsem si vědom toho, že co se týká podnikatelského prostředí, máme stále ještě co dohánět. Stále máme složité a byrokratické předpisy. Stále nejsme schopni uvádět novou podnikatelskou legislativu včas a v jeden den. Stále nejsme schopni účinně vynucovat právo a dostatečně zjednodušit nejen zakládání, ale i rušení firem.

Ačkoli podnikatelské prostředí není ani v mé kompetenci, ani v kompetenci žádného ministra KDU-ČSL, uvědomuji si, že pro změny k lepšímu je důležitá zejména politická vůle a podpora.

Myslím, že jsou i věci, které se daří. Například jsme přijali jsme zákon o státní službě, který by měl zefektivnit veřejnou správu. Novelizujeme zákon o veřejných zakázkách, aby jejich zadávání bylo nejen transparentní, ale také efektivní a celý proces se zbytečně nekomplikoval a neprotahoval. Rovněž bude levnější zakládání společností s ručením omezeným.

Za KDU-ČSL pak mohu říci, že jsme to my, kdo ve vládě důsledně trvá na posuzování dopadu nové legislativy na občany a firmy (RIA) a kdo vždy kritizuje, když tato studie není včas a kvalitně provedena, či pokud není respektována.

Nemohu se zde také nezmínit o tom, že se nám podařilo poměrně razantně zvýšit rozpočet na podporu vědy, konkrétně na 28,6 mld korun, což jsou peníze čistě národní, bez předfinancování evropských fondů. Jde o navýšení o 2,1 mld oproti střednědobému výhledu, tedy o plných 7%. I podpora vědy znamená podporu českým podnikatelům, protože pomáhá zavádět inovace a nové technologie, což otevírá nové segmenty trhu a zvyšuje produktivitu a tím zisk.

Z mého pohledu předsedy Rady vlády pro konkurenceschopnost pak vidím z hlediska podpory podnikání tyto hlavní priority:

Chceme úspěšně implementovat SBA (Small Business Act), což je klíčové evropské desatera pro posílení pozice malých a středních podniků. Dále musíme zavést konkrétní nástroje pro rozvoj drobných živností, jež jsou nepostradatelným pilířem infrastruktury regionů.

Chceme vytvořit motivační faktory pro dobré kapitálové prostředí a kvalitní investice Jde o finanční nástroje, daňová opatření, legislativu...

Chceme definovat potřeby jednotlivých podnikatelských sektorů a promítnout je do veřejných výdajů a vládních politik, zejména pak do priorit čerpání fondů EU.

Chceme prosadit nové pojetí aplikovaného výzkumu jako nástroje zvyšování konkurenceschopnosti a zlepšit spolupráci výzkumných institucí s podnikovou sférou.

Chceme také zřídit integrovaná oborová centra aplikovaného výzkumu

Chceme zlepšit práci s lidskými zdroji, dále vést sektorové debaty s jednotlivými obory podnikání a ve spolupráci s ministerstvem školství daleko lépe reagovat na požadavky průmyslu na kvalifikaci absolventů.

Chceme využít implementaci RIS 3 strategie jejíž koordinací jsme pověřen k rozvoji podnikání a inovací v regionech

Chceme podpořit rozvoj digitální ekonomiky, kulturních a kreativních průmyslů coby nových a perspektivních průmyslových sektorů

Jako člen vlády pak vidím jako zásadní, aby se v čase ekonomického růstu dařil řádný výběr daní. Za KDU-ČSL pokládám za naprosto absurdní, aby se zvyšovaly daně, protože se je nedaří dobře vybírat.

Je mi jasné, že podnikatelé na pouhé sliby nedají. Proto jak jsem řekl, jsem připraven podpořit podnikání a dobré nápady, které v důsledku prospějí celé České republice. Ale musí to být opravdu dobré nápady, protože ne každá změna je nutně k lepšímu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině