Bělobrádek (KDU-ČSL): RVVI iniciovala vznik Česko-německého strategického fóra na podporu spolupráce ve vědeckovýzkumné oblasti

27.10.2017 16:08

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace na svém 329. zasedání v pátek 27. října 2017 iniciovala vznik Česko-německého strategického fóra, které naváže na čtyřleté aktivity úřadu místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka v rámci posilování dialogu a spolupráce obou zemí ve vědeckovýzkumné oblasti.

Bělobrádek (KDU-ČSL): RVVI iniciovala vznik Česko-německého strategického fóra na podporu spolupráce ve vědeckovýzkumné oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Členové Rady dále diskutovali o aktuální situaci vládou schváleného návrhu výdajů státního rozpočtu na VaVaI pro rok 2018 nebo o přípravě programů DELTA 2 Technologické agentury ČR a TRIO 2, který bude spadat pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Oblast výzkumu, vývoje a inovací je v rámci Česko-německého strategického dialogu dlouhodobě hodnocena jako ta nejdynamičtější a nejpropracovanější. A chystané Česko-německé strategické fórum, jehož statut dnes mimo jiné Rada schválila, je výsledkem naší intenzívní spolupráce s prestižní Fraunhoferovou společností, která si klade za cíl posilování kooperace a výměnu know-how obou zemí v oblasti aplikovaného výzkumu,“ řekl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, který je zároveň předsedou RVVI.

Dnešního zasedání se účastnil také ředitel Fraunhoferova institutu Prof. Dr. Ralf B. Wehrspohn. (Více informací o spolupráci s Fraunhoferovou společností ZDE).

V otázce přípravy státního rozpočtu do vědy, výzkumu a inovací pro rok 2018 se střednědobým výhledem do roku 2020 se RVVI od května intenzívně zabývala aktuálním stavem zapracování požadovaných výdajů a trvala na principech dlouhodobého financování vědeckovýzkumné oblasti. V návaznosti na usnesení vlády č. 385 ze dne 22. 5. 2017 Rada několikrát vydala zásadně nesouhlasná stanoviska k postoji Ministerstva financí, které příslušné vládní usnesení nerespektovalo a svými návrhy ohrožovalo financování vědy na vysokých školách a stabilitu systému výzkumu, vývoje a inovací jako celku (Více ZDE).

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Usnesením vlády z 25. září došlo na základě požadavku vicepremiéra Bělobrádka ke schválení limitů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2018 s výhledem na léta 2019 a 2020 (vůči výdajům stanoveným v usnesení vlády z 22. května 2017) takto: 

  • pro rok 2018 ve výši 35,6 mld. Kč, kde snížení o 400 mil. Kč proběhlo pouze v kapitole MPO (spolufinancování strukturálních fondů EU)
  • pro rok 2019 ve výši 37 mld. Kč
  • pro rok 2020 ve výši 37,5 mld. Kč

„Považuji za důležité, že závěrečné vládní usnesení k návrhu zákona o státním rozpočtu do vědy a výzkumu na rok 2018, zachovává potřebný objem výdajů v souladu se stanoviskem Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Schválený rozpočet naplňuje také nezbytné střednědobé výhledy do roku 2020 a zdůrazňuje podporu vědy, výzkumu a inovací jako prioritní oblasti vládní politiky,“ řekl k dnešnímu jednání Rady Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.