Bělobrádek (KDU-ČSL): Rodina jsou hodnoty, hodnoty jsou politika

05.06.2014 14:01

Proč chceme, aby Česká republika byla "FAMILY FRIENDLY"? Protože věříme, že stát není ani firma, ani soubor jednotlivců, ani pečovatelská služba.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Rodina jsou hodnoty, hodnoty jsou politika
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Jsme přesvědčeni, že základem společnosti je rodina. A jako konzervativní strana cítíme povinnost prosazovat v první řadě právě rodinné hodnoty. Tím se lišíme od jiných, liberálních, socialistických, či pragmatických stran, které mají v centru svého zájmu práva jedince, sociální rovnost, nebo velké podnikání. Lidovci jsou zkrátka už tradičně a z principu k rodině přátelští.

Slíbili jsme, že pomůžeme pracujícím rodičům. Jsme si jisti, že si to zaslouží. Ale nejen to. Podpora lidí, kteří řádně vychovávají děti, se nakonec vyplatí všem. Jde totiž o vůbec nejlepší investici do naší společné budoucnosti. Prostředky, jež získají navíc ti, kteří pracují a starají se o děti, se nikam neztratí, ale naopak přinesou nejvyšší možnou přidanou hodnotu. Nejen ekonomickou, ale i sociální a nakonec, ale vůbec ne v poslední řadě hodnotu morální.

Každé řádně vychované dítě, které si najde práci, znamená v dnešních cenách průměrný příspěvek 650 000 korun k HDP. A státu přinese 150 000 korun ročně na daních a sociálním a zdravotním pojistném. Zároveň za každého nového člena společnosti zaplatí jeho rodiče do 18 let věku v průměru dva miliony korun. Tato investice rodičů je ve prospěch všech a je vysoce zisková. Lidé si určitě nepořizují děti kvůli státu. Ale je v zájmu státu, aby jim s touto investicí maximálně pomohl a aby je od úmyslu mít děti naopak neodrazoval.

Dobrá výchova je zároveň nejlepší prevencí sociálních problémů. Žádná státní péče nemůže nahradit tu domácí. Návyky, které si děti přinášejí z rodiny, určují celý jejich další život. A ve svém součtu i život daného regionu a celého státu. Rozdíl mezi západní a východní mentalitou je dán právě rozdílem ve fungování rodin. Pokud si chceme uchovat náš styl života, včetně zájmu o vzdělání a práci, musíme podpořit naše rodiny. Jinak budeme mít stále větší sociální problémy. Mimo jiné také vzroste naše závislost na cizích pracovnících.

Ekonomické a sociální přínosy podpory pracujících rodičů jsou zjevné. Peníze, které získají rodinné rozpočty navíc, se neprojedí, nevytunelují, nevyplýtvají, ale investují se do budoucnosti s tím nejvyšším možným multiplikátorem. Je tomu tak proto, že rodiny jsou oněmi nositelkami hodnot: zodpovědnosti, solidarity, úcty ke svobodě, právu a tvrdé práci. To jsou i tradiční hodnoty křesťansko demokratické politiky. Našim primárním cílem je zachovat tyto morální hodnoty. Ekonomické a sociální benefity, které má pro společnost výchova dětí, jsou důkazem, že tyto hodnoty jsou dobré a náš cíl správný.

Dělat politiku pro nás znamená prosazovat hodnoty a bránit zájmy těch, kteří se k těmto hodnotám hlásí. Nejsme ani technokratičtí účetní, ani účeloví populisté. Náš "FAMILY FRIENDLY" přístup promítneme do všech vládních kroků a přípravy zákonů. Víme, co děláme, čeho tím chceme dosáhnout a umíme své návrhy odůvodnit. Ať už se to týká penzijní reformy, daní, státní správy, zaměstnanosti či školství, vždy budeme prosazovat principy politiky přátelské k rodinám.

Věříme, že "FAMILY FRIENDLY" politika je opravdu v zájmu všech a jsme připraveni tuto politiku důsledně obhajovat. Například nepopulární princip, že bezdětní odvedou na penzijním pojištění více. I jim se totiž vyplatí, když někdo jiný investuje do výchovy dětí, které jednou budou vydělávat na důchody dnešní střední generace. Právem se hrozíme sto miliardového rozpočtového schodku. Ale dokonce ještě vážnější hrozbou je deficit demografický. Porodnost je u nás 1,45 dítěte na jednu ženu a zdaleka tak nedosahuje ani úrovně prosté reprodukce.

Za uplynulých dvacet let nám chybí milion nenarozených dětí. Pokud se nezmění současný trend, v roce 2050 nám bude scházet jeden a půl milionu pracovních sil, třetina dnešního stavu. Hrozí tak výpadek HDP ve výši bilionu korun. Aby stát byl schopen vyplácet penze rostoucímu počtu seniorů, bude nutné pracovníky dovézt.

Zmírnit demografický deficit mohou jedině ti, kteří se rozhodnou vychovat více dětí. Když jim stát pomůže, pomůže tím i sám sobě. Těch 500 korun na druhé a 1000 korun na třetí a další dítě, které jim chceme měsíčně ulevit na daních a další peníze na sociálním pojistném jsou podle nás dobře investované prostředky. Rozhodně se nám všem daleko spíše vyplatí pomoci těm, kteří za dva miliony dobře vychovají nějakou malou Blanku, než utopit navíc desítky miliard v dalším velkém tunelu.

Všechno, čím jsme, jako jednotlivci, občané, i jako společnost, má svůj původ v rodinné výchově. Proto má obrana rodiny pro KDU-ČSL velký význam. Nikdy nebudeme dělat politiku "má dáti-dal", ať už se tím myslí ryze účetní operace pro snížení schodku, či samoúčelné nákupy voličských hlasů. Vnímáme politiku jako prosazování hodnot. A rodina je pro nás hodnotou nejvyšší.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Bělobrádek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …