Bělobrádek (KDU-ČSL): S Izraelem na špičku v inovacích

22.05.2015 10:10

Izrael je pro Českou republiku po všech stránklách ideálním partnerem k vědecko-technologické spolupráci.

Bělobrádek (KDU-ČSL): S Izraelem na špičku v inovacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Je vším, čím bychom chtěli být i my: malou zemí s omezenými lidskými a přírodními zdroji, která se přesto dokázala stát inovačním obrem. Navíc nás pojí nejen historické vazby, ale i strategické spojenectví.

Jsem opravdu rád, že jsem mohl loni se svým protějškem Jaakovem Perim podepsat deklaraci o spolupráci ve výzkumu a vývoji. A že brzy vyšleme do Tel Avivu našeho vědeckého atašé. Izrael má nejen nejhustší koncentraci nositelů Nobelových cen, ale je rovněž lídrem v uvádění vědeckých objevů do průmyslové praxe, zemí start-up firem a efektivních venture capital fondů.

To je pro nás inspirace. S izraelskými týmy se naši vědci mohou dostat mezi absolutní světovou špičku. Prioritou jsou pro nás biotechnologie, nanotechnologie, IT či strojírenství. Izraelské firmy rovněž investují do vědy a výzkumu 4% HDP (dvakrát více, než české). Navíc spolupracují přímo s univerzitami a výzkumnými institucemi, které díky tomu dokáží komercializovat své myšlenky a nápady daleko lépe, než u nás.

I my máme co nabídnout. Máme mnoho skvělých vědeckých mozků a nová špičkové vybavená vědecká centa. Společně dokážeme víc.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…