Bělobrádek (KDU-ČSL): Spojené státy jsou naší inspirací

08.06.2017 21:10

Vicepremiér Bělobrádek navštívil superlaserové centrum ELI Beamlines, kam dorazil unikátní laserový systém L3

Bělobrádek (KDU-ČSL): Spojené státy jsou naší inspirací
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek ve čtvrtek 8. června 2017 zavítal do mezinárodního laserového centra ELI Beamlines. Do Dolních Břežan, kde projekt sídlí, totiž doputoval unikátní laserový systém L3, nejdražší ze všech čtyř laserových systémů v projektu, který pro ELI vyvinula prestižní americká laboratoř Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL).  Jde o čerpací laser, jehož prostřednictvím se budou například vyvíjet kompaktní urychlovače částic pro lékařské aplikace nebo se bude zkoumat vnitřní stavba živých buněk.

„Špičkové a unikátní zařízení, které doputovalo do centra ELI, bylo vyvinuto ve Spojených státech amerických a potvrzuje tak význam posilování spolupráce obou zemí ve vědní oblasti. Spojené státy jsou naší inspirací, co se týče podpory aplikovaného výzkumu, v úrovni uvádění výsledků vývoje a inovací do komerční praxe. Také proto druhý vědecký diplomat, který bude propojovat české a americké vědeckovýzkumné instituce, univerzity a průmyslové firmy, aktuálně míří právě za Atlantický oceán,“ řekl vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Fyzikální ústav Akademie věd, který projekt řídí, spolupracoval na vývoji tohoto jedinečného laseru s národní americkou LLNL více než tři roky. V následujících dvanácti měsících pak bude česko-americký tým zařízení sestavovat a integrovat ho s centrálním řídicím systémem. Postupně se bude zvyšovat jeho výkon na plnou projektovanou hodnotu, při níž bude systém poskytovat špičkový výkon přesahující 1 PW - petawatt (milión miliard wattů)! Díky tomu se stane petawattovým laserovým systémem s nejvyšším průměrným výkonem na světě. Mezinárodní vědecké komunitě se laserový systém zpřístupní v roce 2018.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.