Bělobrádek (KDU-ČSL): V České republice je spolupráce podniků a aplikovaného výzkumu stále velmi slabá. Nemůžeme si dovolit zaspat

14.03.2016 5:29

Vicepremiér Bělobrádek uskutečnil dvoudenní pracovní návštěvu Bavorska.

Bělobrádek (KDU-ČSL): V České republice je spolupráce podniků a aplikovaného výzkumu stále velmi slabá. Nemůžeme si dovolit zaspat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek má za sebou dvoudenní pracovní cestu ve Svobodném státu Bavorsko, které se účastnil společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou. V rámci prvního dne mezistátní návštěvy se vicepremiér Bělobrádek zúčastnil jednání české delegace s delegací bavorskou v čele s ministerským předsedou Horstem Seehoferem. Poté Bělobrádek absolvoval krátké setkání s Beate Merkovou, která je státní ministryní pro evropské záležitosti a regionální vztahy. Vicepremiér zavítal také do centrály Fraunhoferovy společnosti a ve Společnosti Maxe Plancka jednal s jeho prezidentem Martinem Stratmannem. Cestou do Bavorska Bělobrádek navázal na svou návštěvu největší spolkové země z června loňského roku. 

V centrále Fraunhoferovy společnosti, která je největší evropskou organizací zabývající se aplikovaným výzkumem, se Bělobrádek setkal s Raoulem Klingerem, ředitelem pro rozvoj mezinárodních vztahů. Tématy jejich jednání byly především otázky řízení dialogu mezi výzkumnými institucemi a podnikovou sférou nebo otázky hodnocení institucí aplikovaného výzkumu. „V České republice je spolupráce podniků a aplikovaného výzkumu stále velmi slabá a Fraunhoferova společnost, která je globální špičkou v oboru, nám v tom může poskytnout velmi cenné know-how. Také jsme se bavili o možnosti zřízení společného pracoviště u nás, protože máme zájem na plnohodnotném partnerství ve vybraných sektorech průmyslu, které jsou obsaženy ve vládou schválené Národní politice výzkumu a inovací na roky 2016 až 2020,“ řekl k jednání vicepremiér Bělobrádek.

V sídle Společnosti Maxe Plancka jednal místopředseda vlády Bělobrádek s jeho prezidentem Martinem Stratmannem především na téma využití výsledků výzkumu do praxe. Na pořadu diskuse byla také důležitá oblast otázek ochrany duševního vlastnictví ve výzkumu a vývoji. Konkrétně obě strany jednaly o iniciativě Akademie věd ČR, která řeší otázku centralizace některých činností spojených s využitím dosažených výzkumných výsledků a zkušenosti Společnosti M. Plancka vidí jako velmi vhodný. „Jelikož struktura obou institucí je podobná, tak vítáme možnost předání zkušeností s budováním a provozem takového centra. Navíc s využitím výsledků výzkumu a vývoje úzce souvisejí otázky právní ochrany duševního vlastnictví, což má zásadní dopad nejen na Akademii věd ČR, ale na celou oblast výzkumu a vývoje v České republice,“ uvedl Bělobrádek.

Fraunhofer je největší evropská organizace pro aplikovaný výzkum.

  • V Německu provozuje v současnosti 66 institutů a výzkumných zařízení
  • Má téměř 24 000 zaměstnanců, převážně s přírodovědným nebo inženýrským/technickým vzděláním
  • Jeho roční rozpočet je více než 2 mld. eur, z toho 1,7 mld. eur za provádění smluvního výzkumu
  • Přes 70 % prostředků je získáno z objednávek průmyslu a z veřejně financovaných projektů; téměř 30 % hradí spolková vláda a země jako základní/institucionální financování
  • Mezinárodní spolupráce se zajišťuje prostřednictvím zahraničních poboček v Evropě (Rakousko, Itálie, Portugalsko, Velká Británie, Švédsko, společné programy v Polsku a Maďarsku), Americe (USA, Brazílie, Chile), Asii (Čína, Indie, Indonésie, Japonsko, Korea) a Africe (Egypt, Jihoafrická republika).

V rámci politické části druhého dne pracovní cesty se místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek sešel s místopředsedou frakce CSU v Bavorském zemském sněmu Karlem Frellerem. Následně pak vicepremiér Bělobrádek navštívil Centrum digitalizace Bavorsko a společně s premiérem Sobotkou zahájili seminář k Česko-bavorské expertní konzultaci na téma spolupráce hospodářství a vědy. Na závěr dvoudenní návštěvy oba státníci zavítali do Centra letectví a kosmonautiky v Ottobrunnu.

S vedením Centra digitalizace Bavorsko jednal vicepremiér Bělobrádek o otázkách digitální ekonomiky a podpory digitalizace průmyslu. „Probíhá čtvrtá průmyslová revoluce, která zásadně změní tvář světové ekonomiky. Tady si nemůžeme dovolit zaspat, a proto bychom měli vytěžit maximum ze zkušeností sousedního Německa s jeho strategií Industrie 4.0 a realizace digitální strategie v oblasti výzkumu a vzdělávání,“ zdůraznil Bělobrádek. Centrum digitalizace Bavorsko se snaží propojovat podniky, vysoké školy a neuniverzitní výzkumná zařízení a prostřednictvím společných platforem pak podporuje inovace a vznik nových firem. „V České republice je takovou platformou Rada vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst, jejíž vznik jsem inicioval v loňském roce. Této radě předsedám a jejími místopředsedy jsou ministr průmyslu a ministryně školství. Podobnou roli zastává také vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Jde nám především o propojení vzdělání, výzkumu s průmyslem a podniky,“ doplnil Bělobrádek.

Po návštěvě Centra digitalizace Bavorsko vicepremiér Bělobrádek s premiérem Sobotkou zahájili česko-bavorský seminář Průmyslové a obchodní komory Mnichov-Horní Bavorsko zaměřený na téma spolupráce v oblastech hospodářství, vědy a výzkumu.

Na závěr mezistátní návštěvy zamířili premiér s místopředsedou vlády do Centra letectví a kosmonautiky v Ottobrunnu u Mnichova. Ve výzkumném kampusu Ludwiga Bölkowa v Ottobrunnu působí řada institucí zabývajících se letectvím a kosmonautikou a sídlí zde také pobočka bavorského podnikatelského inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.