Bělobrádek (KDU-ČSL): Vědecká centra si budou muset část peněz na své fungování zajistit sama

05.06.2015 21:51

Vicepremiér Bělobrádek řešil v Brně budoucnost vědeckých center

Bělobrádek (KDU-ČSL): Vědecká centra si budou muset část peněz na své fungování zajistit sama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Třetí den pracovní cesty po Jihomoravském kraji zahájil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek prohlídkou výzkumného centra AdMaS. Zavítal také na Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity a Vysoké učení technické.

Ve vědeckovýzkumném centru stavebnictví AdMaS, které je součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně, diskutoval vicepremiér s doktorandy o budoucím fungování a udržitelnosti nových vědeckých center. Stejně jako AdMaS vznikly s podporou operačního programu Výzkum, vývoj, inovace desítky nových center, která si ale po skončení čerpání budou muset část peněz na své fungování zajistit sama. „Centra budou muset vykazovat skutečně vynikající výsledky a také si dokázat sehnat prostředky ze smluvního výzkumu,“ upozornil vicepremiér.

Další využití center, možnosti jejich podpory a rizika s tím spojená řešil místopředseda pro vědu také na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Fakulta je zapojena do několika vědeckovýzkumných projektů financovaných z EU včetně například Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Na závěr své pracovní cesty se vicepremiér setkal s rektorem Vysokého učení technického Petrem Štěpánkem. Diskutovali o fungování vědeckovýzkumných projektů univerzity a dále o činnosti a přínosech Technologického inkubátoru VUT, který poskytuje chráněné prostředí pro inovativní firmy.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…