Bělobrádek (KDU-ČSL): Život vedle větších a mocnějších národů nás naučil vynalézavosti a kreativitě

19.10.2015 14:13

Projev vicepremiéra Bělobrádka na mezinárodní konferenci SIGNAL Future Forum na téma podpory kreativních a kulturních průmyslů:

Bělobrádek (KDU-ČSL): Život vedle větších a mocnějších národů nás naučil vynalézavosti a kreativitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek zahájil 16. 10. 2015 v Praze mezinárodní konferenci SIGNAL Future Forum na téma podpory tzv. kreativních a kulturních průmyslů v České republice. Unikátní mezinárodní setkání, které se koná pod záštitou místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka ve spolupráci se Signal festivalem a Nadací Konrada Adenauera, propojuje státní správu a politiku s podnikovou sférou. Na pozvání místopředsedy vlády do Prahy přijel prezident korejské vládní agentury KOCCA (Korea Creative Content Agency), pan Song Sung-gak, který českému publiku představí zkušenosti s podporou tohoto sektoru v Koreji. V rámci mezinárodního setkání proběhly také dva workshopy za účasti zahraničních a českých špiček v oblasti propojování umění a technologií.


Vážený pane prezidente, dámy a pánové, vážení hosté,

Vítejte na konferenci o kulturních a kreativních průmyslech v těchto krásných prostorách Lichtenštejnského paláce.

Tuto konferenci jsem uspořádal, abych zviditelnil nově vznikající odvětví. Vidím v nich velký význam a přínos pro budoucnost naší země. A to nejen co se týká růstu HDP, ale zejména kvality života.

Velice mě těší a jsem poctěn, že se naší konference účastní prezident korejské agentury KOCCA pan Sung-gak Song. Tato agentura se zabývá právě podporou rozvoje kreativních průmyslů ve spojení s novými a digitálními technologiemi. Děkuji Vám, pane prezidente, že jste přijal mé pozvání.

Vztah České republiky a Korejské republiky jsou ukázkou příležitosti ke spolupráci v současném globálním světě.

Řekl bych, že naše dva národy mají historicky mnohé společné, ačkoli nás dělí velká geografická i kulturní vzdálenost. Život vedle větších a mocnějších národů nás naučil vynalézavosti a kreativitě. A právě moderní technologie, kdy už tolik nezáleží na síle ekonomiky, jako na síle nápadu, nám dávají příležitost tyto naše komparativní přednosti plně uplatnit.

Ano, nové technologie zkrátily všechny vzdálenosti, včetně těch kulturních. Ke snídani si na youtube vaše ratolest může pustit Gangnam Style a Vy si prostřednictvím svého smartphonu Samsung můžete on line objednat letenky do Koreje a přes videokonferenci si domluvit detaily služební cesty.

V dnešním světě už zkrátka možnosti spolupráce nejsou omezeny žádnou vzdáleností. Nové technologie se šíří doslova rychlostí myšlenky. Potenciálních příležitostí je nekonečně, tak jako je nekonečně nápadů, které se mohou zrodit v lidské hlavě.

Záleží jen naší schopnosti tyto možnosti využít. Protože kdo zaváhá, může se velice rychle odsunout z výsluní na periférii.

I proto, abychom dokázali tyto šancí zužitkovat a neocitli se na okraji dění, se tady dnes scházíme.

Věřím, že Česká republika má obrovský nevyužitý potenciál, který může nabídnout novým odvětvím i našim přátelům v Koreji.

Česká republika, to je Škoda Auto, Expo 1958, nová filmová vlna, křišťál, Dvořák, Smetana, Kundera... to je obrovská tradice, na kterou navazujeme.

Česká republika jsou také naše nové digitální hvězdy: AVG, Avast, Seznam, GoodData, Skypicker, Jablotron...

Jako vysoce průmyslová země musíme udržet konkurenceschopnost našich výrobků. To je možné jen díky digitálním technologiím, jež nám umožní doplnit tuny oceli a megawatty energie kreativními nápady a kulturním kapitálem. Nově vznikající odvětví jsou tak pro nás vstupní branou do budoucnosti.

Tak, jako se dříve těžilo uhlí, se dnes těží lidská kreativita.

Nicméně o kreativních a kulturních průmyslech se u nás sice hodně hovoří, ale stále ještě nejsou brány vážně jako významná součást národního hospodářství.

Rád bych proto, abychom dnes společně diskutovali o tom, kde vidíme potenciál, který můžeme společně rozvíjet.

Máme tradici vynalézavosti, pracovitosti a vysoké erudice našich lidí.

Jižní Korea je pro nás inspirací, jak tradiční přednosti využít při práci s novými odvětvími a podpořit jejich růst. A v historicky velmi krátké době se stát v řadě oborů světovou velmocí.

Rádi se od našich korejských přátel necháme poučit o tom, jak naši národní kreativitu a vynalézavost nejlépe vytěžit v čase globálních technologií.

Jde nám v první řadě o to, jak uplatnit v praxi výsledky výzkumu a nové myšlenky, jak komercializovat vědecké poznatky a proměnit je v produkty schopné konkurovat na světových trzích.

Věřím, že s Korejskou republikou můžeme skvěle spolupracovat nejen v oblasti výroby automobilů a elektroniky, ale právě i v oblasti kreativních a kulturních průmyslů. Proto mi dovolte předat slovo prezidentovi korejské vládní agentury KOCCA panu Sung-gak Song.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…