Bělobrádek: KDU-ČSL chce pomoci ženám, ne zavádět kvóty

10.12.2014 16:11

Vláda neschválila návrh na zavedení povinných kvót pro zastoupení žen ve vedení společností. Bylo to i díky dlouhodobě deklarovanému stanovisku KDU-ČSL, že kvóty nepodpoří.

Bělobrádek: KDU-ČSL chce pomoci ženám, ne zavádět kvóty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Zastáváme názor, že skutečným důvodem nízkého zastoupení žen ve vedoucích funkcích není záměrná diskriminace, ale fakt, že se častěji než muži rozhodnou místo své kariéry více věnovat rodině. Pokud se jim podaří skloubit obojí, obvykle se dokáží prosadit stejně dobře, jako muži. Mimo jiné o tom svědčí i fakt, že v nejužším vedení KDU-ČSL jsou ze šesti postů předsedy a místopředsedu dvě obsazeny ženami, tedy třetina.

Povinné kvóty situaci žen nijak neřeší. Naopak, jak řekla naše místopředsedkyně a nyní i 1. náměstkyně primátora Brna Klára Liptáková, ona sama by se kvótami cítila uražena, protože by se mohlo zdát, že svého úspěchu nedosáhla jen a jen díky vlastní píli.

Řešením je podle KDU-ČSL umožnit ženám, aby se mohly skutečně svobodně rozhodnout věnovat se vlastní kariéře a skloubit ji s péčí pro rodinu. Proto v rámci naší „family friendly“ politiky prosazujeme mimo jiné rozšíření nabídky zkrácených úvazků a předškolních zařízení, které umožní rodičům zvládnout jak výchovu dětí, tak profesi.

Jsme připraveni vést debatu o rovnoprávnosti a prosazovat opatření, která nejen ženám, ale rodičům obecně pomůže zvládat jak výchovu nové generace, tak kariéru. Jsme ale proti tomu, aby se místo skutečné fungujících opatření alibisticky zaváděly nic neřešící kvóty.

Pavel Bělobrádek
vicepremiér a předseda KDU-ČSL

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).