Bělobrádek: Kdybychom nešli do koalice, tak bychom uvolnili místo Okamurovi nebo komunistům

24.10.2016 20:09

Může v 21. století uspět politika založená na hodnotách?

Bělobrádek: Kdybychom nešli do koalice, tak bychom uvolnili místo Okamurovi nebo komunistům
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Jediná cesta k poražení populistů je být dobrým politikem. Tak to řekl ekonom a bývalý saský premiér Georg Milbradt na diskusním setkání 17. 10. 2016 v Knihovně Václava Havla v Praze. Podle něho se dobrý politik pozná podle toho, že kouká dál než jen do příštích voleb a hodnoty jsou mu průvodcem politikou.

„Varoval bych před tím stavět hodnoty versus kompromis,“ uvedl další z panelistů filosof Jan Sokol. „Základní kritérium pro hodnocení politika nemá být, zda si nikdy nezadal. Důležité je, co udělal dobrého,“ dodal. Na dotaz z publika, zda nestojíme na prahu války dvou kultur, Jan Sokol odpověděl: „To nikdo neví, ale nic tomu nenasvědčuje. Není pravda, že všichni uprchlíci z jihu jsou muslimové. Uprchlíci z Iráku jsou většinou agnostici.“

Poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda připomněl, že v teorii státu a práva je o hodnotách řeč jako o obecných idejích, za které jsou lidi ochotni něco obětovat. „Bez hodnot nemůžete napsat smysluplný politický program,“ uvedl Pavel Svoboda v zaplněném sále knihovny a doplnil, že hodnoty tu ovšem nejsou pouze pro politiky, ale pro každého občana, a nelze chtít po politicích, aby to oni zachraňovali.

Existuje hodnota, kvůli které byste odešel z vlády?, zněl jeden z dotazů na místopředsedu české vlády Pavla Bělobrádka. „Dovedu si to obtížně představit,“ odpověděl a zmínil etiku menšího zla, kterou se řídí v politickém životě. „Když neexistují dobrá řešení, musíte poměřovat, které z těch špatných je lepší. Bylo by například špatné nejít do koalice, jejímiž jsme teď členy, protože bychom uvolnili místo někomu jinému, a tím jiným by mohl být Okamura nebo komunisté,“ prohlásil Pavel Bělobrádek. Jak dále uvedl, lidé si často neuvědomují, že odchod jedné strany z vlády nutně neznamená konec vlády. Proto je podle něho potřeba velmi dobře zvažovat možné varianty.

Diskusi s názvem Může v 21. století uspět politika založená na hodnotách?, moderovanou Veronikou Sedláčkovou pořádal Institut pro křesťansko-demokratickou politiku spolu s Nadací Konrada Adenauera, Knihovnou Václava Havla a konferencí Forum 2000.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…