Bělobrádek: Nejsem nadšený, když nám ODS předhazuje vládnutí s hnutím ANO 2011

18.01.2016 11:56

Proslov předsedy Bělobrádka na kongresu ODS

Bělobrádek: Nejsem nadšený, když nám ODS předhazuje vládnutí s hnutím ANO 2011
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vážený pane předsedo, vážené delegátky a delegáti kongresu ODS!

Děkuji za pozvání a za možnost říci zde pár slov. Nebojte, nebude to dlouhé, k žádné obstrukci se nechystám.

ODS a KDU-ČSL se liší v řadě zásadních věcí. Což plyne zejména z toho, že my jsme skutečně konzervativní, křesťanskodemokratickou, nikoli liberálně konzervativní stranou.

To neříkám proto, že bych tu chtěl vést politologické úvahy - ostatně od toho máte svého předsedu. A nepřijel jsem vás poučovat. Ale jako úvod k tomu, o co mi jde a co naopak pokládám pro KDU-ČSL a ODS za společné. A to je zakotvení v evropské židovsko křesťanské civilizaci a jejich hodnotách. Či chcete-li, v západní kultuře.

Dnešek před nás staví řadu zkoušek, jak pevní v našich hodnotách skutečně jsme. A snad se shodneme v tom, že jakkoli je migrační vlna mohutná, jakkoli v Evropě čelíme přílivu stovek tisíc lidí se zcela odlišným kulturním a hodnotovým systémem, tak ve skutečnosti největší hrozba evropským hodnotám se skrývá uvnitř, ne vně.

Ostatně multikulturalismus je západní, ne islámská doktrína. Špatná doktrína. Právě konzervatismus, který ODS a KDU-ČSL sdílejí, je přitom tou nejlepší obranou proti této doktríně. To je ona hranice, pevnější než jakékoli pohraniční opevnění. Na evropské půdě desetiletí svádíme politický - a vlastně i kulturní boj - s levicovým i pravicovým liberalismem, hedonismem a mravním relativismem.

Jsem přesvědčen, že se nemáme zabývat tím, jací jsou či jací nejsou muslimové, jaká je povaha islámu, kdo je takzvaně umírněný a kdo radikální. My musíme udělat jediné: trvat na tom že v Evropě platí evropská pravidla. Kdo chce s námi žít, musí je bezpodmínečně respektovat.

Abychom byli schopni vynutit dodržování našich pravidel, musíme být sami pevní a jistí v našich hodnotách. V hodnotách, jako je svoboda, demokracie, rovnost před zákonem a sekulární stát. Musíme si udržet tradice antického kritického racionálního myšlení, římského práva a křesťanského humanismu a etiky.

K demokracii patří opozice a její práva. Ta budeme vždy hájit, a to i jako vládní strana. Demokracie je diskuse a vláda většiny při respektování práv menšiny. Menšina však svých práv nesmí zneužívat a bránit většině v její legitimní většinové vůli.Nyní ve sněmovně hledáme hranice, kde je využití a kde zneužití práv, kdy nastává krajní situace. Rozhodně ale KDU-ČSL nehodlá opozici umlčet a válcovat.

Nejsem nadšený, když nám ODS předhazuje vládnutí s hnutím ANO 2011. Tančit můžete vždy jen s tím, kdo je v sále. A jistě si ještě vzpomínáte, že vám se s Věcmi veřejnými nebo zelenými také nevládlo právě komfortně. Přitom jste byli v pozici nejsilnější, ne nejméně zastoupené koaliční strany.

Nicméně, abych nekončil pro vás pesimisticky: nevěšte hlavu. Myslím, že právě KDU-ČSL je příkladem, že pokud má strana pevné ideové zázemí a pilné členy, pak těžší časy nejsou katastrofou, ale výzvou, příležitostí k restartu. Pořád máte svou budoucnost ve svých rukách.

Za sebe vám mohu jen popřát hodně úspěchů. ODS jako jasně prozápadní, hodnotově ukotvená, standardní strana, je pro českou demokracii přínosem.

Děkuji vám za pozornost!

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.