Bělobrádek: Oblast lidských práv je neoddělitelná od diplomacie České republiky

22.09.2017 11:40

Oblast lidských práv a jejich ochrana byly tématem mezinárodní konference pořádané pod záštitou předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku.

Bělobrádek: Oblast lidských práv je neoddělitelná od diplomacie České republiky
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Konference „Naše kubánská otázka v bouřlivém světě“ nereflektovala pouze opožděný přechod Kuby z 20. do 21. století, ale také stav lidských práv po celém světě.

„Oblast lidských práv musí zůstat vlajkovou lodí české zahraniční politiky. Pro nás je Kuba jako pro Českou republiku dlouhodobě velkým cílem. Měli jsme velmi úspěšnou misi právě na Floridě, kde jsem se setkal s mnohými zástupci disentu i emigrantů z Kuby, kde je to velmi silná komunita. Stejně tak i díky Člověku v tísni. Máme kontakty i s nezávislými novináři na Kubě,“ řekl Pavel Bělobrádek, vicepremiér české vlády a předseda KDU-ČSL.

Daniel Herman: Agendu lidských práv jsme neopustili v uplynulých letech a nepustíme ji ani do budoucna

Oblast lidských práv považuje dlouhodobě za klíčovou ministr kultury Daniel Herman.

„Lidská práva jsou nezadatelná práva člověka. I v jednadvacátém století jsou země, kde nejsou tato základní lidská práva respektována; jako již zmíněná Kuba, bohužel začíná to být Venezuela, na druhé straně je to Severní Korea, Čína, kde v tuto chvíli jsou lidé za své názory ve vězení. To je nepřijatelné a my se hlásíme k tradici křesťansko-demokratických stran, které vždy, když měly nějaký podíl na vládách v konkrétních evropských zemích, tak se stávaly těmi destinacemi, kam utíkali lidé ze zemí ovládaných například komunisty; prostě ze zemí, kde lidská práva respektována nebyla. My jsme země, která se hlásí k odkazu Václava Havla, jednoho z předních obhájců lidských práv a je důležité, že lidská práva musí i do budoucna zůstat skutečně velmi důležitým prvkem české zahraniční politiky. Toto je akcent KDU-ČSL a akcent křesťansko-demokratické politiky, ke kterému se hlásíme, a je na nás v tomto smyslu spolehnutí. Prostě tuto agendu jsme neopustili v uplynulých čtyřech letech a nepustíme ji ani do budoucna. Lidská práva jsou nedělitelná, nezadatelná a musíme je hájit všude na světě,“ řekl Daniel Herman.

Martin Palouš: Máme možnost Kubě předat naše zkušenosti

Ředitel Programu Václava Havla pro lidská práva a diplomacii na Florida International University a ředitel Mezinárodní platformy pro lidská práva na Kubě Martin Palouš pro konferenci mj. připravil prezentaci kubánské sekce projektu Paměť národa.

„Musím nejdříve vyslovit uznání místopředsedovi vlády a jeho straně, že se tohoto úkolu takovým způsobem zhošťuje. Politika by měla být efektivní a myslí si, že pokud hovoříme o vztahu mezi ekonomickou diplomacií a politikou lidských práv, Kuba je ojedinělou možností, kde si to lze ověřit na praktickém případě a kde to může mít hmatatelný význam. Kubánský národ dodnes žije v atmosféře, kterou naše společnost zaznamenávala před roku 89. My zde máme možnost naše zkušenosti předat, jakkoli je Kuba ostrov a my země střední Evropy a je rok 2017 a ne 1989. Vztah mezi Kubou a Českou republikou dává smysl a dává naší zemi i vodítko, jak se v dnešním znejistělém světě chovat,“ řekl Martin Palouš.

Pavel Svoboda: Pomocí Kubě můžeme zúročit naši totalitní zkušenost

Důležitost a význam konference o lidských právech vyzdvihl také europoslanec a předseda správní rady Institutu křesťansko-demokratické politiky Pavel Svoboda.

„Konference o Kubě je ve správný čas na správném místě. Toto téma má řadu přesahů. Naše totalitní zkušenost může být zúročena, abychom Kubě pomohli, to je jeden přesah. Dalším může být to, že se podíváme na všechna lidská práva, která jsou na Kubě porušována, například právo na vyznání. A to je velké celosvětové téma; jenom u křesťanů se týká 140 zemí a asi 240 milionů lidí na této planetě. Tomuto tématu je potřeba také věnovat pozornost, protože na Kubě je forma represe zvláště tvrdá a bude důležité, aby i naše zahraniční politika i toto reflektovala po vzoru zahraničních úřadů jiných států v Evropě. Například Německo zřizuje v tuto chvíli odbor pro mezináboženský dialog, Maďarsko zřídilo odbor pro podporu pronásledovaných křesťanů ve světě a mohl bych uvádět další a další příklady,“ řekl Pavel Svoboda.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…