Bělobrádek: Prezident selhal v prosazování národních zájmů

14.10.2017 11:30

Při formulování naší zahraniční politiky mi především záleží na našem národním zájmu. Jsem vskutku zklamán faktem, že prezident České republiky selhal v prosazování národních zájmů České republiky, když naši zemi reprezentuje na mezinárodních jednáních.

Bělobrádek: Prezident selhal v prosazování národních zájmů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Je v národním zájmu České republiky netolerovat anexi Krymu, protože nemůžeme dovolit precedent, který by větší zemi umožnil použít vojenskou sílu k zabrání území menší země.

Pokud takovéto chování nějaké mocnosti není důsledně odsouzeno a potrestáno, mohou se velké země pokusit zopakovat takovýto precedent vůči menším evropským zemím. Přeji si mír a prosperitu v Evropě, a proto důrazně odsuzuji anexi Krymu ze strany Ruska. Dále zdůrazňuji, že sankce proti Rusku musí trvat do té doby, dokud nebudou naplněny Minské dohody; jen poté může být obnovena bezpečnostní architektura Evropy.

Prezident by měl přestat využívat mezinárodní platformy k znejišťování mezinárodního společenství v oblasti české zahraniční politiky, která je v kompetenci vlády. Pozoruji v řadě hlavních měst, od Washingtonu D.C. až po Kyjev, že je jméno našeho prezidenta spojováno s nelibostí  na mezinárodní úrovni; jeho vystupování negativně ovlivňuje prestiž České republiky mezi našimi spojenci.

Toto politováníhodné chování má nepříznivý dopad na úspěch našich podniků na trzích našich spojenců a na schopnost našich diplomatů prosazovat zájmy České republiky ve světě. Naši spojenci jsou klíčovým zdrojem naší prosperity: stačí se podívat na čísla exportu a přímých zahraničních investic.

Mým zájmem je prosperita naší země. Prosperitu lze dosáhnout mírem v Evropě a silnými ekonomickými vztahy s našimi spojenci. Prezident České republiky by měl prosazovat naše národní zájmy.

Ukrajina reprezentuje důležitou příležitost pro naše podniky, které se mohou zapojit do čerpání finančních zdrojů z programů USA a EU pro rozvoj ukrajinské infrastruktury. Chování prezidenta republiky poškozuje perspektivu našich podniků dosáhnout obchodních příležitostí.

Pavel Bělobrádek
předseda KDU-ČSL

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…