Bělobrádek: Současná pravidla hodnocení výsledků výzkumných organizací budou platit až do roku 2016

31.07.2015 14:21

Vláda na svém zasedání schválila prodloužení stávající Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací až do roku 2016. Původně byla Metodika navržena na období 3 let a její platnost končí 31. 12. 2015.

Bělobrádek: Současná pravidla hodnocení výsledků výzkumných organizací budou platit až do roku 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Důvodem prodloužení je to, že od roku 2017 chce úřad vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka zavést nový způsob hodnocení.
Připravovat další metodiku jen pro rok 2016 není vhodné také s ohledem na požadavek odborné veřejnosti na předvídatelnost způsobu hodnocení. Nově bude spojeno hodnocení prováděné v roce 2015 a 2016 tak, aby za oba roky bylo zahájeno v roce 2015 a dokončeno do konce roku 2016. Tento krok povede ke snížení celkové pracnosti a vynaložených peněz. Změnu harmonogramu schválila na svém květnovém zasedání také Rada pro výzkum, vývoj a inovace.

„Hodnocení výsledků výzkumných organizací je významný nástroj pro ovlivnění chování celé výzkumné komunity, proto se tak důkladně věnujeme přípravě jeho nastavení. Pokud podpoříme aktivity jako je počet vědeckých publikací, jejich kvalita a citovanost, můžeme již nyní doložit skutečný nárůst. My se ale musíme zaměřit především na podporu aplikovaného výzkumu, protože u něj podobný kvalitativní posun nepozorujeme. A tady vidím výrazný prostor pro zlepšení,“ říká místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Na přípravě nové metodiky hodnocení se bude podílet Komise hodnocení výsledků, v níž zasedne jak garantka projektu IPn Metodika, profesorka Moravcová, tak také další odborníci na hodnocení a specialisté na aplikovaný výzkum, podnikový výzkum a další specifické problémy v oblasti VaVaI. Jedním z podkladů pro přípravu nové Metodiky budou výstupy z projektu IPn Metodika.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.