Bém (ODS): Vedení města narazilo na tvrdou realitu

01.03.2015 9:59

Dne 6. 2. 2015 se v MfDnes se objevil článek s reakcí starosty města Trutnova na vyjednávání se současnými vlastníky ČOV. Snad to starostovi a zbytku vedení města po přečtení podmínek, které obsahuje nabídka na odkup ČOV nebo její další provozování od jejích vlastníků, otevřelo oči. Možná již uvěří svým předchůdcům, že jednání s vlastníky ČOV nikam nevedou. Je to stále káčo kolem. Několik jednání jsme s nimi absolvovali a nikdy jsme se nedobrali k žádnému, byť i kompromisnímu závěru.

Bém (ODS): Vedení města narazilo na tvrdou realitu
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Přesto bude ODS jednání, která povedou k dohodě vždy podporovat. Dohoda ale musí zajistit obvyklou výši ceny za stočné pro občany a firmy našeho města. Zcela kategoricky odmítáme pojem „dluh“, který uvádí společnost EVORADO IMPORT a.s. ve svém návrhu na odkup ČOV. Jejich tvrzení, že se jedná o dluh, nemá tato společnost nijak prokázané!

Nebude-li dohoda možná, naše řešení je jednoznačné. Vedení města musí usilovat o stanovení korektní ceny za stočné. Musí se aktivně účastnit soudních jednání. Nadále musí spolupracovat s odborníky při obhajobě výše stočného. Je potřeba dokončit celý proces přípravy výstavby nové ČOV tak, aby bylo možné zahájit její výstavbu buď s pomocí dotace, nebo za své. Objektivně se ukazuje, jak výhodná byla příprava výstavby nové ČOV a rekonstrukce hlavních kanalizačních řadů se 77 % podílem evropských dotací pro občany tohoto města. Z městského rozpočtu se mohlo zaplatit jen cca 30 mil. Kč a měli bychom opravené sběrače a novou ČOV.

Musíme si připomenout, co o několik měsíců posunulo zahájení výstavby ČOV. Začalo to nedodržení budoucí kupní smlouvy mezi městem a tělovýchovnou jednotou (dále TJ) ze strany předsedy TJ panem Kastnerem. Ten bez souhlasu členské konference TJ prodal část tenisového areálu firmě JUTA a.s. včetně potřebných pozemků s přístupovou komunikací k ČOV. Bohužel kvůli tomu následovalo zbytečné několikaměsíční dohadování o budoucí kupní smlouvě mezi městem a firmou JUTA a.s. Z těchto důvodu došlo ke zpoždění s vydáním stavebních povolení ke stavbě ČOV.

Nyní se situace ještě zkomplikovala po podané stížnosti na stanovené podmínky ve výběrovém řízení firmou Metrostav a.s. u Úřadu pro hospodářskou soutěž. Proto zatím není možné uzavřít smlouvu s vybraným dodavatelem na výstavbu ČOV. Možná jsme již v listopadu loňského roku mohli začít stavět. Nyní je splnění termínu výstavby ČOV z výše uvedených důvodů spíše nereálné.

Jan Bém
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…